Muziek

10 tips voor Eurosonic Noorderslag 2020

Zoveel nieuwe artiesten, zo weinig tijd! Wij helpen je alvast een handje met dit diverse rijtje van tien die je kunt zien op Eurosonic Noorderslag 2020.

Tickets Eurosonic Noorderslag

Van 15 tot en met 18 januari verandert Groningen weer in dé muziekhoofdstad van Europa. Muziekprofessionals vanuit het hele continent komen hier bijeen om te netwerken, te spreken, maar ook om te luisteren welk aanstormend talent zij móéten boeken voor het komende festival- en poppodiumseizoen. Het allerleukste: je hoeft geen boeker of poppodiumdirecteur te zijn om deze nieuwe lichting artiesten te ontdekken. Ook jij kunt erheen! Maar hoe ga je uit meer dan 300 nieuwe artiesten een keuze maken? Wij helpen je alvast een handje met dit diverse rijtje van tien.

Alfie Templeman – Indierock/pop
Woensdag 15 januari | Huis De Beurs | 21:30 – 22:15

“Stop thinking about me!” zingt de Britse singer-songwriter en multi-instrumentalist Alfie Templeman. Dat gaat een beetje lastig, want er is heel veel interessant aan deze jongen uit Bedfordshire. Nog geen 17 jaar oud zijn en nu al worden vergeleken met artiesten als MGMT en John Lennon bijvoorbeeld. De dromerige en soms wat psychedelische ‘indie-R&B’, zoals hij zijn muziek zelf omschrijft, is perfect om de woensdag van Eurosonic mee te beginnen.

Voor liefhebbers van: MGMT, Mac DeMarco

Alfie Templeman - Stop Thinking (About Me)

Inhaler – Indierock
Woensdag 15 januari | Huize Maas | 23:45 – 00:20

Ha, een Ierse band. Dat belooft toch altijd al iets goeds, want uit Ierland kennen we wel meer successen. Dat Inhaler ook nog eens de zoon van de frontman van een hele bekende Ierse band als zanger heeft, maakt dan ook eigenlijk niks uit. Inhaler bezit alle ingrediënten om een flink festivalveld te vullen: de energie, het ritme, de melodieën en de meezingers. Dat wordt springen en meezingen tot je zelf aan de inhaler moet, maar pas op: het is dan pas woensdagnacht.

Voor liefhebbers van: The Vaccines, Circa Waves

Inhaler - My Honest Face (Official Video)

Celeste – Soul/R&B
Donderdag 16 januari| Stadsschouwburg | 21:25 – 22:10

Van die muziek die aan alle kanten warm is, maar waar je toch kippenvel van krijgt. Celeste maakt het. Deze Brits-Jamaicaanse zangeres staat op nummer één van de in de afgelopen week verschenen lijst BBC Sound of 2020; een lijst samengesteld door muziekcritici, met veelbelovende opkomende talenten. Een plek die in eerdere jaren werd behaald door artiesten als Adele en Sam Smith. Hopelijk is er genoeg plek in de Stadsschouwburg donderdagavond, want dit zou best nog wel eens druk kunnen worden.

Voor liefhebbers van: Adele, Erykah Badu

Celeste - Coco Blood (Official Video)

Dry Cleaning – Postpunk/newwave
Donderdag 16 januari | Vera | 23:45 – 00:30

Veel nieuws uit Engeland en eens iets anders dan de Brexit. De vierkoppige band Dry Cleaning is sowieso weer even heel wat anders. Als je er een naam aan zou moeten geven komen postpunk en newwave het meest dichtbij. Dit alles wordt aangelengd met Americana-achtige gitaarriffs, waarbij vocalist Florence Shaw de woorden meer uitspreekt dan zingt. Hypnotiserend bijna. Donderdagnacht even je gewaad naar de stomerij brengen dus.

Voor liefhebbers van: Courtney Barnett

Dry Cleaning - Magic of Meghan (Official Video)

De Ambassade – Nederlandstalig/electronic/newwave
Donderdag 16 januari | Kokomo | 21:45 – 22:25

Het zou kunnen dat je bij het luisteren van het nummer Wat Voel Je Nou van De Ambassade denkt: “Wat hoor ik nou?” En dat is best begrijpelijk. Terwijl je het niet verwacht (oké, nu weet je het al) na het horen van de beat en synthesizer, hoor je daar ineens Nederlandstalige teksten. Dat zou je een beetje vreemd, maar wel lekker kunnen noemen. Duister en dansbaar is het in ieder geval zeker.

Voor liefhebbers van: New Order, Spinvis

De Ambassade - Geen Genade

Nicklas Sahl – Singer-songwriter/pop
Donderdag 16 januari | Vrijdag | 00:15 – 01:00

Hoewel de muziek van Deense singer-songwriter Nicklas Sahl heerlijk catchy is en zijn stem ook lekker wegluistert, excuseert hij zich toch alvast: “Forgive me please, if I killed your night.” Iets wat waarschijnlijk niet nodig is als je donderdag naar de Vrijdag komt (HUH? Ja, zo heet die tent…), maar het kan maar vast gezegd zijn.

Voor liefhebbers van: Shawn Mendes, Troye Sivan

Nicklas Sahl - If I Killed Your Night (Official Audio Video)

Barney Artist – Hiphop
Vrijdag 17 januari | Platformtheater | 20:00 – 20:45

Er was een tijd dat hiphop vooral over money, booze en bitches ging, maar daar lijkt de laatste jaren weer verandering in te zijn. Feelgood hiphop, zoals we die kennen van A Tribe Called Quest in de jaren 90, is helemaal terug en deze good vibes horen we onder meer in artiesten als Anderson .Paak, GoldLink en dus ook Barney Artist. Toegankelijke hiphop met jazzy sounds en rustige, maar rollende beats. Lekker bij de koffie, in de file, op het strand. Waar niet eigenlijk.

Voor liefhebbers van: Loyle Carner, Anderson .Paak

Georgia – Electropop
Vrijdag 17 januari | Simplon | 22:15 – 23:00

Als we het dan toch over feelgood hebben; ook dansbare electropop zijn we in 2020 nog niet zat en dat is mede te danken aan de Britse zangeres Georgia. Georgia is het complete plaatje, want ze zingt niet alleen, ze is ook songwriter, producer en drummer. Dat betekent dat je naast luisteren en dansen ook zeker naar het podium moet kijken op vrijdagavond in de Simplon. Daar gebeurt wat!

Voor liefhebbers van: Robyn, Roosevelt

Georgia - Started Out (Live) - Vevo DSCVR

The Snuts – Indierock
Vrijdag 17 januari | Plato Record Shop | 12:50 – 13:10
Vrijdag 17 januari | Hooghoudt Barn | 21:10 – 21:50

Na een seizoen vol festivals en uitverkochte shows in eigen land Schotland, is het tijd voor The Snuts om zich ook aan andere landen voor te stellen. Het is aangenaam kennis te maken met de muziek van deze vier heren. Te horen aan de aanstekelijke, typische indieriffs en voorzien van een gezonde dosis rock ’n roll, heeft deze band potentie om ook hier de festivals in te pakken. The Snuts laat zich dan ook meteen twee keer zien op de vrijdag van Eurosonic.

Voor liefhebbers van: Arctic Monkeys, Cold War Kids

The Snuts - Seasons (Official Audio)

EAUXMAR – Electronic
Zaterdag 18 januari | De Oosterpoort, Kelder | 01:15 – 01:45

Op zaterdag is het tijd voor Noorderslag en daar staan, in tegenstelling tot Eurosonic, enkel Nederlandse talenten in de schijnwerpers. Zo ook EAUXMAR, die met zijn 18 jaar de jongste DJ is op het platenlabel STMPD RCRDS, van Martin Garrix. Dat DJ’s een goed exportproduct zijn van Nederland wisten we al. Dit zou zo maar eens de volgende kunnen zijn.

Voor liefhebbers van: Martin Garrix, Disclosure

Heb jij ook nog goede tips voor nieuwe artiesten die op Eurosonic Noorderslag 2020 optreden? Laat het weten in een reactie op FacebookTwitter of Instagram.

Check na ESNS het blog voor de foto’s en bevindingen van concertfotograaf Ben Houdijk.