Muziek

Dave Grohl, You really got me!

What a night…
Ik heb de Foo Fighters al vaker live gezien. Ik zou ze ieder jaar wel kunnen zien als ik de kans zou krijgen. Maar deze avond gaat er bij mij wel in als eentje om te herinneren.
20 jaar bestaat de band al, nog even los van de individuele voorgeschiedenis van de bandleden, maar de jaren lijken geen invloed op ze te hebben.
De band duikt met gestrekt been vooruit in elke show die ze geven. Zelfs als ze met een valse start beginnen.

Het podium is met een enorm doek met logo afgesloten als de zaallichten doven, en we Dave Grohl voor het eerst horen en Everlong wordt ingezet. De bedoeling is natuurlijk dat dit doek in 1 keer valt en het licht aan knalt. Dat licht lukte, het doek niet. Dat bleef heel Spinal Tap hangen aan 1 draadje. En in plaats van stug door te spelen tot de roadies het oplossen legt Dave de band gewoon stil. Dit is niet hoe je een show opent zegt ie. Een Ziggo Dome vol kijkt hoe het doek langzaam wordt opgetakeld. En dan begint het… echt. Er wordt geen half werk afgeleverd.

2015-Foo-Fighters-Ziggo-Dome-8970_582x310

20 Jaar aan snoeiharde rock komt in sneltreinvaart voorbij. 20 Jaar van mijn leven waar de Foo’s de soundtrack bij hebben verzorgd. Van This Is A Call tot Something From Nothing. Er zit geen slecht nummer tussen. En een paar leuke uitstapjes. De Foo’s zijn nooit te beroerd om nummers te coveren die ze zelf ook lekker vinden om te spelen. En ze weten donders goed waar ze staan.
De link met Nederland zit in een nummer van Van Halen dat worden aangestipt. De wieg van Eddie en Alex van Halen stond tenslotte in Nijmegen. En de link met Nederland zit ook in het welgemeende Godverdomme dat Dave midden in Ain’t Talkin’ bout Love stopt.

2015-Foo-Fighters-Ziggo-Dome-2_582x310

2015-Foo-Fighters-Ziggo-Dome--11_582x310

Als ze dan ook nog de Van Halen versie van het Kinks nummer You Really Got Me spelen word ik gek. Dat was mijn eerst single die ik ooit kocht!
De avond kon al niet stuk maar 20 jaar lang blijven de Foo’s me iedere keer weer verbazen en verrassen.

2015-Foo-Fighters-Ziggo-Dome--6_582x310

Over zijn gebroken been is al zoveel gezegd. Alhoewel de man al weer kan lopen wordt moet ie uit voorzorg voor verdere blessures zijn shows zittend spelen. Maar dan wel vanuit de aller coolste Rock ’n Rollstoel die er bestaat! En eerlijk gezegd, het maakt niets uit. De energie die Dave Grohl in zijn optreden stopt is ook zittend fenomenaal en aanstekelijk. Niemand kan stil blijven staan. Waar de meeste artiesten leven van de energie die ze uit de zaal krijgen genereert de generator Dave Grohl voldoende power om een volle Ziggo Dome van begin tot het eind aan het dansen te krijgen.

Dave, You really, really, really got me.

Setlist | Meer foto’s

2015-Foo-Fighters-Ziggo-Dome--3_582x310