Muziek

De beste wensen vanaf Muziekfeest van het Jaar 2018

Ik ben alvast in 2019 geweest en het is daar prima!

Afgelopen vrijdag stond de Ziggo Dome volledig op zijn kop met een bomvolle tweede editie van het Muziekfeest van het Jaar. Er was geen ticket meer te vinden voor deze uitverkochte avond. Niet alleen bezoekers van het feest, maar ook het enorme aantal artiesten vulden de zaal. Er kwam een indrukwekkende hoeveelheid voorbij. Van André Hazes tot Willeke Alberti, van John de Bever tot Tino Martin en van Jeroen van de Boom tot aan Romy Monteiro. Dat zijn nog maar een paar namen van de lange, lange reeks.

Wat me meteen bij binnenkomst al opvalt is hoe groot het podium is. Over de hele breedte van de zaal staat een bijzonder fraai aangeklede stage, inclusief ouderwetse showtrap waarlangs de artiesten één voor één afdalen. Dit alles onder begeleiding van een groot orkest. Ook de zaal zelf is prachtig uitgelicht en aangekleed. Het is natuurlijk een groot voordeel als je naast een groot evenement (17.000 man passen er in de Ziggo Dome) tegelijkertijd ook een televisieprogramma maakt. Dan kun je nog eens uitpakken!

Net als de vorige editie is de presentatie van de avond in handen van Jan Smit, het gezicht van AVROTROS als het om Nederlandse muziek gaat. Want: dat wordt vanavond gevierd, de rijkdom aan prachtige muziek van eigen bodem. Er wordt dan ook volop meegezongen door de duizenden mensen die in de Ziggo Dome zijn. Maar ondanks dat het massaal lijkt, voelt het niet zo. Het lijkt meer op een groot café.

Dat cafégevoel wordt nog eens aangewakkerd doordat er middenin de show wordt afgeteld naar 31 december 0:00 uur. Oud en Nieuw! Het programma dat vanavond wordt opgenomen wordt namelijk op oudejaarsavond uitgezonden en daar hoort nu eenmaal het champagnemoment bij. Ondanks dat het buiten de Ziggo Dome pas 7 december is, wordt er binnen al van harte gekust en geproost op het nieuwe jaar. Al “Gelukkig Nieuwjaar!” roepend worstel ik me door de zaal en ik wordt spontaan links en rechts op mijn wang gekust. Je zou er bijna in gaan geloven.

Tijdens het Muziekfeest van het Jaar wordt ook de TROSKompas Oeuvre Award uitgereikt. Een prijs die al eerder werd uitgereikt aan bijvoorbeeld René Froger, Peter Koelewijn, Jan Smit en Rob de Nijs. Net nadat Willeke Alberti, samen met Edsilia Rombley en Ruth Jacott, klaar is met het nummer Samen Zijn loopt haar zoon Johnny de Mol het podium op om haar te verrassen met deze award. Willeke is een rasartiest met een rijk muzikaal repertoire. Ze ademt muziek, beleeft “een leven als een lied”, zoals ze het zelf vaak noemt. Daarnaast is Willeke met haar warme persoonlijkheid ook nog eens zeer maatschappelijk betrokken, aldus de jury. Ze is er zichtbaar blij mee.

Dan gaat de show weer door. Een après-ski hut wordt door de volle zaal getrokken met daarop Het Feestteam. Er valt sneeuw naar beneden en talloze glazen bier gaan omhoog! Van deze skihut meteen door haar het podium waar Snollebollekes de zaal van Links… naar Rechts laat gaan.
Anderhalve week geleden stond ik op precies deze plek naar de symfonische metal van Nightwish te kijken, maar vanavond vind ik net zo leuk. Stiekem ken ik bijna ieder nummer wat voorbij komt en ik zing ze ook uit volle borst mee.

Als de avond voorbij is en ik weer naar buiten loop blijkt het daar toch echt nog 7 december te zijn. Het is koud en het regent. Maar op het plein buiten de Ziggo Dome wordt nog volop gezongen en biertjes gedronken. Het mag dan nog wel geen Oud en Nieuw zijn, gezellig is het wel.