Muziek

Donnie & Joost gaan viraal in Carré

Voor alles is een eerste keer.

Zo stonden de fenomenen Donnie en Eenhoorn Joost voor het eerst in Carré. De prestigieuze concertzaal waar veel Nederlandse artiesten één keer in hun carrière moeten staan. De weg naar Carré is voor de meesten lang… En maar weinig artiesten staan al op zo’n jonge leeftijd in dit Koninklijk Theater.

Niet alleen Donnie en Joost waren voor het eerst in Carré. Ik heb het niet gevraagd, maar ik schat dat het overgrote deel van de bezoekers ook voor het eerst in deze zaal waren.

Nu we het er toch over een eerste keer hebben: Een moshpit in deze prachtige oude schouwburg heb ik nog nooit gezien. Daar was deze avond geen ontkomen aan.

Vanaf het eerste moment van de avond liet de zaal blijken er zin in te hebben. Speciaal voor dit concert was er een barrier lijn geplaatst. Die is bij Doe Maar en Marco Borsato (de andere concerten die deze week hier plaats vonden) niet echt nodig, maar het leek wel of ook deze hekken voor het eerst in Carré waren. De prachtige gladde houten vloer is er niet echt voor gemaakt. De eerste pit die gevormd werd viel al snel tegen de hekken aan, die vervolgens vrolijk mee schoven richting het podium. In allerijl werden de barriers vast gezet om te voorkomen dat iedereen die tussen de hekken en het podium stond klem kwam te staan. De toon was gezet.

Dat Donnie en Joost samen het podium delen is volstrekt natuurlijk. Het is een verlengstuk van hun collaps als Parmezaan & Linkerbaan, Vroom en René Froger. Ik zag ze samen ook op Lowlands de X-Ray afbreken. Misschien is daar ook wel het idee voor deze avond geboren.

Zo heftig als het op Lowlands eraan toeging wordt het vanavond niet. De helft van de zaal zit tenslotte ook op rode pluche stoeltjes. Niet dat ze dat lang volhouden. Blijf maar eens stil zitten op deze beats.

De show in Carré is vakkundig opgezet. Onder aanvoering van hun vaste DJ’s Mick Speck en Leipe Dennis worden de hits ingezet. Donnie en Joost openen de avond en sluiten hem ook weer af. Stuntje komt op om Frikandelbroodje mee te doen en er is een rustpuntje ingebouwd waarin Lange Frans zijn Het Land Van doet.

Naarmate de avond vordert vergeet je eigenlijk dat dit een schouwburg is waar normaal gesproken een kerstcircus wordt gehouden en Youp van ’t Hek zijn grappen verkoopt. Hiphop past daar prima tussen en het trekt eindelijk ook mensen onder de 50 jaar naar het theater.

Veel te snel wordt de rode Landrover van René Froger ingezet en rest er alleen nog een toegift.
Een unieke avond is ten einde. Het was misschien de eerste keer maar ik denk niet de laatste. Dit smaakt naar meer.

In 2019 gaan zowel Donnie als Joost weer gewoon solo op tour.