Muziek

Drive like Maria + (support) Go March @ Paard van Troje

Terwijl buiten een storm met windkracht 11 voorbijraast zoeken de bezoekers van het Paard van Troje de warmte bij Go March. De band opent deze avond met instrumentale muziek die duidelijk beinvloed is door de krautrock en elektronica van weleer. Minimalistische muziek met een herhalend karakter dat plots verrast of dreigend uit de hoek komt. Go March heeft, zelfs zonder uitroepteken, iets gebiedends in hun naam. Geheel overbodig, zo blijkt, want door de pulserende drums in het eerste nummer ‘Slow Horse’ gaat het publiek als vanzelf mee in hun ‘march’.

Het trio dat bestaat uit (ex-) leden van Broken Glass Heroes, Intergalactic Lovers en Manngold de Cobre, heeft duidelijk genoegen in hun eigen spel en geeft veel energie aan de zaal die, op haar beurt, ook weer veel teruggeeft. De nummers ‘Chop Chop’ en ‘Lighthouse’ doen denken aan de bands Kraftwerk en Mogwai. Met het nummer ‘Come on Momentum’ sluit de band af en laat een mooie indruk achter.

Hoofdact Drive Like Maria

De hoofdact van vanavond, Drive like Maria, opent met het nummer ‘Saints’. Het is hun eerste optreden van de ‘Creator Preserver Destroyer’ tour die hun langs vele clubs in Nederland en Duitsland zal brengen. Dat zo’n nieuwe tour blijkbaar toch weer spannend is voor de band blijkt als frontman Bjorn zich hardop afvraagt of hij alle teksten wel weet. Het zou meevallen…

Het was een goed idee van de band om een drieluik uit te brengen. Begin 2016 verscheen de ep ‘Creator’ en later dat jaar ‘Preserver.’ Nu zijn beide ep’s aangevuld met de laatste vier tracks en samengevoegd tot het album ‘Creator Preserver Destroyer’ en is het tijd om te gaan touren.

Formatie

De formatie Drive Like Maria die bestaat uit Bjorn Awouters (gitaar/zang), Nitzan Hoffmann (gitaar), Bram van den Berg (drums) en Maarten van Damme (bas) is sinds kort uitgebreid met de komst van Tamara van Esch, een virtuoos op keyboard en gitaar. Dat ze ook een mooie zangstem heeft blijkt tijdens het nummer ‘Die a little more’ waarin Bjorn en Tamara de zang afwisselen.

Een fan in het publiek hoopt vurig op de komst van zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers die op het album een prachtige bijdrage levert aan het nummer ‘Will We Ever’. Het nummer wordt later wel gespeeld maar zonder Lara.

In ‘The Dog Died Rough’ wordt het keurslijf dat maar niet lekker wil zitten bezongen. In hoeverre dat op de band van toepassing is doet niet ter zake. Want wat het publiek ziet en voelt is een band waarvan alle leden juist prima in hun vel zitten. Duidelijk elkaar appreciërend en op elkaar ingespeeld. Zij stralen zin en enthousiasme uit in deze tour. Het feit dat ze zijn uitgenodigd op SXSW in Austin Texas geeft wellicht een extra drive. Vooral Nitzan Hoffmann steelt de show met haar gitaarspel, mimiek en moves.

De band speelt zowel oud werk, zoals het vurige en politiek gestoelde ‘Black Horses’ als uiteraard het nieuwe werk zoals de recent uitgebrachte single ‘Taillight’. In het nieuwe werk zitten nu ook wat meer rustige, ingetogen nummers. Zoals het eerste nummer van de toegift ‘When The Lights Go Down’ dat bijna een pianoballad is. Met ‘Tiny Terror’ en ‘So’ schakelt de band nog even op. De stevige, energieke nummers met fijne tempowisselingen worden door het publiek gulzig geconsumeerd. De laatste zin uit ‘So’ is:  ‘We, just, want, everything to be a little louder’. En zo is het.