Muziek

Ed Sheeran – 3 & 4 April Ziggo Dome

Ed Sheeran wordt voorspelbaar.
  • Je kunt nu al voorspellen hoe zijn vierde plaat gaat heten. Na +, x en ÷ moet dat wel – worden. Of Ed moet wat dieper in de wiskundige termen gaan duiken.
  • Hij staat alleen met zijn gitaar en zijn veelgeprezen loopstation op het podium. Er helpt alleen een toetsenist mee tijdens How Would You Feel. Sinds ik hem voor het eerst zag in maart 2012 is dat niet veranderd. Maar je mist geen moment een begeleidingsband. Dat is Ed namelijk zelf.
  • Hij heeft een t-shirt aan. Zijn podiumpresentatie is nog hetzelfde als in het begin van zijn carrière. Rood warrig haar, t-shirt en een Martin reisgitaar. Alsof ie nog steeds met zijn rugzak en gitaar de wereld rondreist.
  • Ed Sheeran maakt sinds 2011 ongelofelijk mooie liedjes.

Maandag en dinsdag was het dan zover. Een hotter ticket in town was er niet. De twee shows die Ed Sheeran in de Ziggo Dome heeft gegeven waren binnen no time uitverkocht. Als ie in de nabij gelegen Amsterdam ArenA had gestaan dan was die ook volgeraakt. De man is, om het op zijn zachtst te zeggen, populair. En zijn publiek lijkt zich ook per album te verversen. Natuurlijk zijn er de fans van het eerste uur die nu midden 20 zijn. Maar vooraan in de Ziggo Dome staan nog steeds de 15-jarige meisjes die de A-team toch pas later hebben ontdekt. Ed is een allemansvriend. Het zou me ook niet verbazen als ie dit jaar of anders in 2018 nog voor iets groots terugkomt naar Nederland.

Wat wel door de jaren heen is veranderd, is wat er bij hem op het podium staat. Na + stond Ed vooral in zijn eentje en zijn pedalen op het podium. Bij x kwamen daar al elementen als verlichte kubussen en LED panelen bij. Nu staat er een gigantische paddenstoel achter hem. Op de ingebouwde schermen is de roodharige zanger tot achterin de zaal goed te volgen. De enorme armen met lampen tussen de schermen in blijken later die avond ook nog te kunnen bewegen. De twee grote monitors voor hem waar ie graag op staat zijn een overblijfsel van zijn vorige stadion tour. Maar komen we voor het licht? Nee. Maar het helpt wel mee.

Vanaf Castle on the Hill, het openingsnummer, zingt de zaal massaal alles mee. De helft van zijn setlijst heeft in de Mega Top 50 gestaan. Ed kan zich nu al veroorloven om een top 10 plaat als Lego House niet eens meer te spelen. Zijn laatste plaat ÷ vult natuurlijk het grootste deel van de setlijst. Aangevuld met een mooie cover van Rag ’N’ Bone Man – Human. Ed Sheeran blijft een magistrale liedjesmaker en performer die niet snel verveelt.

Ed Sheeran in 3 symbolen:

+ Grootste pluspunt vind ik zijn liedjes die maar blijven komen. Voor iemand die zoveel heeft gespeeld vindt ie toch de tijd om klassiekers te blijven schrijven.
x Het is inmiddels mijn zevende keer dat ik Ed live zie spelen en nog steeds heb ik er geen genoeg van. Zijn optredens zijn nog immer aanstekelijk. Ed Sheeran op het podium ziet er altijd uit alsof ie dit het liefst 24 uur per dag doet.
÷ Ed Sheeran kent ogenschijnlijk geen tegenstanders, er is weinig verdeeldheid. Je vindt zijn muziek tof en als je dat niet vindt dan heb je in ieder geval respect voor zijn muzikaliteit en vakmanschap. Als je Ed een nummer ziet opbouwen, laag voor laag spelend op enkel zijn gitaar en dat uitbouwend tot een volwaardig nummer dan blijft dat een genot voor oog en oor.
En om alvast in termen van zijn 4de plaat te denken. – punten? Ik heb ze deze avond niet gevonden. Kom maar weer snel terug Ed.