Muziek

Foo Fighters – de aanhouder wint

Beroemd worden is een hele klus, maar beroemd blijven is dat helemaal. Nog minder mensen slagen erin het glibberige pad naar roem en wereldfaam meermalen te beklimmen, bijvoorbeeld met twee verschillende bands. Dave Grohl is zo’n volhouder.

Hij zat achter de drumkit van Nirvana, dat met Smells Like Teen Spirit in 1991 de alternative rock keihard op de wereldkaart wist te plaatsen. Een kogel maakte een vroegtijdig einde aan het leven van frontman Kurt Cobain en Dave was normaal gesproken brodeloos geweest. Maar de drummer bleek net als een kat over meerdere levens te beschikken en sloeg in 1995 overtuigend terug als zanger/gitarist (!) en componist van de Foo Fighters. Krachtige powerpopsongs met een ruw randje vormden hun handelsmerk en Grohl en zijn band wisten er miljoenen mensen mee overeind te krijgen.

Achterlangs speelde Dave mee op cd’s van Queens Of The Stone Age en Tenacious D. en maakte deel uit van de supergroep Them Crooked Vultures, met Josh Homme van de Queens OTSA en Led Zeppelins John Paul Jones. Alsof dat al niet genoeg was, legde hij nog een paar andere talenten aan de dag. In 2013 hield Dave namelijk een even interessante als onderhoudende toespraak op het SXSW Festival in Austin, Texas en maakte hij zowaar furore als filmmaker! Hij leverde namelijk een geweldige documentaire af over de Sound City studio, waar hij meerdere albums opnam, en bundelde een jaar later interviews met collega-muzikanten tot de serie Sonic Highways.

Wat bij al die activiteiten in zijn voordeel werkt, is dat Grohl gezien wordt als een van de sympathiekste en ‘normaalste’ mensen die je in de muziekbusiness tegen kunt komen. Dat bleek maar weer toen hij afgelopen vrijdag tijdens een iets te enthousiaste uitvoering van Monkey Wrench, het tweede nummer van het Foo Fighters optreden in het Zweedse Gothenburg, van het podium gleed en zijn been brak. In plaats van het uit te kermen van de pijn, of stevig te vloeken, zei hij tot twee keer toe: ‘Het spijt me.’ Het speet Dave dat het publiek dit moest overkomen. Hij beloofde dan ook, liggend op het podium, dat hij ‘even’ zijn been moest laten spalken. Maar dat hij terug zou komen om de set af te maken. En dat deed hij!

Het spijt Grohl ook dat de bezoekers van het 46-ste Pinkpop festival het afgelopen weekend zonder een afsluitend optreden van de Foo Fighters moesten stellen. Maar hij schijnt organisator Jan Smeets te hebben toegezegd dat de band volgend jaar de schade in komt halen. Een vergelijkbare uitspraak deed Dave een paar jaar geleden ook al eens. Toen de set van de Foo Fighters op Pukkelpop 2011 na een fatale windhoos niet door kon gaan, was Grohl namelijk de eerste die beloofde dat hij terug zou komen. En hij hield woord. Zo word je beroemd én blijf je dus beroemd.

FOO FIGHTERS – 5 november – Ziggo Dome, Amsterdam >>