Muziek

Forever Amy: Hoofd omhoog en tranen droog

‘They tried to make me go to rehab, but I said no no no.’

Voor veel mensen vormden deze woorden de kennismaking met het fenomeen Amy Winehouse. Nooit eerder werden zware onderwerpen als verslaving en afkicken zo luchtig en aanstekelijk aan de orde gesteld. Maar Amy bleef liever thuis met Ray. Bovendien was er ‘niets dat ze niet kon leren van Mr. Hathaway’.

Die Ray was Ray Charles en Mr. Hathaway was Donny Hathaway, twee soulgrootheden wier invloed tot ver na hun dood op Amy’s muziek doorwerkte. Amy nam je mee naar een roemrijk verleden waarin Motownsoul en meisjesgroepen de dienst uitmaakten. Met haar uit duizenden herkenbare stem, aparte frasering, luie timing, opvallende jurken, vlijmscherpe naaldhakken, gitzwarte bijenkorfkapsel en dik aangezette, katachtige eyeliner groeide ze razendsnel uit tot een nieuw stijlicoon.

Back to Black
Exemplaren van de cd Back To Black, waarvan Rehab afkomstig was, vlogen als zoete broodjes over de toonbank. Terugkerend thema van die plaat was de relatie met haar geliefde Blake Fielder-Civil, een verhouding die op Facebook minstens de status ‘gecompliceerd’ zou verdienen. Volgens Amy’s vader had Blake zijn dochter aan de harddrugs geholpen. ‘Daarvoor rookte ze alleen maar cannabis.’

Amy’s teksten waren schaamteloos eerlijk. Zo zingt ze in de titelsong van Back To Black hoe Blake haar in de steek liet voor zijn ex: ‘He kept his dick wet with his same old safe bet’. Hoe groot haar liefde voor hem ook was, het bleek niet genoeg. Maar ze hield haar hoofd omhoog en haar tranen droog. Want ‘het enige wat ik van hem heb gekregen, was syfilis.’

“Tien jaar na Amy’s doorbraak en vijf jaar na haar dood krijgen haar muzikanten, via een eerbetoon dat de naam Forever Amy draagt, de kans de schade een beetje in te halen.”

Met zoveel materiaal binnen handbereik kon je erop wachten tot de Britse roddelbladen zich als hongerige wolven op de nieuwe ster stortten. Diep hoefden ze niet te graven, want Amy liet zich veel en graag zien in het Londense nachtleven. Het gevolg was dat Amy’s concerten daar ernstig onder gingen lijden. Nederland plukte de wrange vruchten toen in 2007 achtereenvolgens haar optredens op Pinkpop en North Sea Jazz werden geannuleerd. De muzikanten waren er, de managers, er was zelfs al gesoundcheckt! Maar uiteindelijk ging het feest toch niet door. Amy voelde zich ‘te zwak’ om op te treden.

Iedereen weet hoe het verhaal afliep. Veel te jong overleed Amy, op 27-jarige leeftijd. Ze liet niet alleen twee ouders en een broer na, maar ook een uitstekende begeleidingsband, die plotsklaps brodeloos was. Tien jaar na Amy’s doorbraak en vijf jaar na haar dood krijgen haar muzikanten, via een eerbetoon dat de naam Forever Amy draagt, de kans de schade een beetje in te halen.

Forever Amy
Forever Amy staat onder aanvoering van bassist Dale Davis. Dale speelde eerder bij Night Of The Proms en begeleidde in die hoedanigheid Debbie Harry, Lisa Stansfield, Al Jarreau, Randy Crawford, Simple Minds en Andrea Bocelli. Hij zat in de band van Paul Young en toerde met Tina Turner, Tony Joe White en Angie Brown. Vanaf 2004 was hij muzikaal leider van Amy Winehouse en bleef dat tot haar tragische dood. Daarnaast werkte hij met Amy’s producer Mark Ronson en met onze eigen Voice Of Holland winnaar Ben Saunders.

Dale heeft de andere Winehouse-begeleiders om zich heen verzameld voor ‘een memorabele show waarin de extravagante Amy Winehouse zo natuurgetrouw wordt neergezet dat je gelooft dat Amy zelf op het podium staat’, aldus de werftekst. Dat is mede de verdienste van de Siciliaanse zangeres Alba Plano, die op een authentieke en respectvolle wijze de topsongs van de jazz- en souldiva laat herleven. ‘Met haar buitengewone vocale kwaliteiten is Alba de perfecte stem voor de muzikale reis door het repertoire van Amy. Maar ook de stijl en presentatie die Winehouse bij haar fans zo geliefd maakten, weet zij wonderbaarlijk goed te evenaren.’

Tournee Forever Amy
Nederland heeft de primeur van deze tournee, dus recensies zijn er nog niet verschenen. Wel is er een veelbelovende promoclip en circuleren er op YouTube opnamen waarin Alba laat horen wat ze zoal in haar mars heeft. Wie haar indrukwekkende improvisaties in de klassieker Valerie beluistert, met naast een tweede vocalist (Davide Shorty) alleen een elektrische piano als begeleiding, weet dat een indrukwekkend avondje tot de mogelijkheden behoort. Vooral het concert op 14 september, de dag dat Amy haar 33-ste verjaardag zou hebben gevierd, zou wel eens een zeer bijzondere gebeurtenis kunnen worden…

Forever Amy treedt op in verschillende poppodia door Nederland. Ook bij jou in de buurt? Check het hier.