Muziek

Review

Khalid gaat als een raket

De 19-jarige schiet van een Bitterzoet naar een bomvolle, uitverkochte AFAS Live.

Een jaar geleden speelde Khalid zijn eerste show in Nederland, voor 400 man in Bitterzoet. Een krappe 8 maanden later mocht hij het voorprogramma van Lorde verzorgen in 013. En nu, op 7 februari 2018 staat ie in een bomvolle, uitverkochte, AFAS Live voor ruim 6000 man te spelen. En daar blijft het niet bij. Het North Sea Jazz festival heeft hem komende zomer al als headliner op het programma gezet. Kortom, Khalid gaat als een raket en Nederland houdt van hem en zijn R&B.
Oh ja, Khalid Robinson wordt op 11 februari 20 jaar….

Die voortekenen van zijn succes waren er al toen deze show in de verkoop ging. De bedoeling was om Paradiso te vullen, maar toen die 1500 tickets binnen 10 minuten weg waren, werd direct doorgeschakeld naar de AFAS. En ook die tickets waren heel snel uitverkocht.

Als ik de zaal binnenkom om te kijken bij het voorprogramma, Liv Dawson, valt me al meteen op dat het overgrote deel van de bezoekers al binnen is. Opmerkelijk want veel gebruikelijker is dat tijdens de openingsact de zaal pas half vol is, mensen nog binnenlopen, of een drankje halen in de wandelgangen. De fans willen geen seconde missen van deze avond.

De show zelf is relatief simpel en bedoeld voor de wat kleinere zalen. Centraal op het podium staat een groot led scherm waar visuals op geprojecteerd worden. Daarachter, voor bezoekers haast onzichtbaar, staat zijn band. Althans dat denk ik want ik zie alleen een dj, het hoofd van een drummer en waarschijnlijk een toetsenist. Het spektakel komt van een mooi vormgegeven lichtshow en twee danseressen die het thema van de tour, ‘American Teen’, verbeelden. Maar het draait natuurlijk om Khalid, zijn stem en zijn nummers. Ondanks dat hij zelf aangeeft ziek te zijn, wil hij deze grootste show van zijn tour tot een succes maken. En dat lukt. Luidkeels worden Angels, Cold Blooded, Young Dumb & Broke en zijn doorbraakhit Location meegezongen.

De eerste drie nummers die ik mag fotograferen gaan binnen no-time voorbij. Voor ik het weet sta ik al weer buiten de pit. Maar wel met een paar lekkere foto’s. Ondanks zijn jonge leeftijd weet Khalid wel waarvoor hij op het podium staat. Het contact met zijn fans is belangrijk en dat zie je terug. Ik leg mijn camera’s aan de kant en loop de zaal weer in. Kijken hoe het vanuit achterin eruit ziet.

Een succesvolle eerste plaat is geen garantie voor een langdurige carrière, maar zeker is dat dit afgelopen jaar voor Khalid een te gekke start is geweest. Ik ben benieuwd naar het vervolg ervan.