Muziek

5 voor Vrijdag: Coldplay, Louis Tomlinson & meer

En verder in deze 5 voor Vrijdag: Taylor Swift, Kanye West en Lewis Capaldi. Foto: Ben Houdijk

Check alle nieuwe events

Deze week in 5 voor Vrijdag: Coldplay is terug met twee (!) singles, Kanye laat fans wachten, Taylor Swift schuift verrassend aan bij de Tiny Desk Concerts van NPR, Louis Tomlinson voor het eerst solo naar Nederland en Lewis Capaldi kan niet optreden in Utrecht.

Coldplay is terug met Orphans en Arabesque

Het blijkt dat we het vorige week goed hadden, want de geruchten bleken te kloppen: na vier jaar wachten komt er eindelijk een nieuw Coldplay-album aan! Hoewel de band na het uitkomen van A Head Full of Dreams leek te hinten op een (tijdelijke) stop, zijn ze nu helemaal terug met hun nieuwe singles Orphans en Arabesque, nadat de mysterieuze timer op hun website was afgelopen. Orphans is precies zoals we Coldplay kennen: vrolijk, optimistisch en dansbaar. Arabesque daarentegen is uitdagender, met zelfs jazzinvloeden. Wist je trouwens dat ze dit nummer samen met Stromae gemaakt hebben? Chris Martin is fan van de Belgische zanger, wat hij al kenbaar maakte toen hij Formidable coverde tijdens een show in België.

 

Coldplay - Orphans (Official Video)

Kanye West laat fans wachten, maar kondigt ook kerstalbum aan

Vandaag zou dan eindelijk de dag zijn dat het negende album van Kanye West uit zou komen. Maandag kondigde hij op Twitter aan dat vrijdag Jesus is King zou uitkomen. Het is inmiddels vrijdag, maar het album is er nog niet. In een tweet bedankt hij zijn fans voor het wachten en zegt hij nog bezig te zijn met het mixen van de laatste paar tracks. Beetje vreemd, maar ook classic Kanye, aangezien hij al twee eerdere releasedatums had en dit voor zijn vorige album Life of Pablo niet anders was. Toch kwam er nog iets van goed nieuws uit het kamp West, want hij brengt op Eerste Kerstdag nóg een album uit: Jesus is Born. Die is lastig uit te stellen. Toch?

Update: Vrijdagavond zag Jesus is King dan eindelijk het licht. Stream ‘m hier.

 

https://twitter.com/kanyewest/status/1187599352820224000

Taylor Swift geeft Tiny Desk Concert

Voor wie het nog niet kent, de Tiny Desk Concerts op YouTube van NPR, de Amerikaanse variant van de NPO, zijn altijd een genot om naar te luisteren. In zo’n twintig à dertig minuten geeft een band of artiest een optreden in kantoorsetting, gepropt tussen een bureau en wat kasten. Om de een of andere reden klinken deze opnames altijd beter dan op het album. Aanraders zijn die van Anderson .Paak of Mac Miller. Meestal zijn het echter niet de allergrootsten der aarde die hier te gast zijn, maar deze week kwam die van Taylor Swift online. Best bijzonder dus. Check ‘m hieronder, waarin ze nummers van haar nieuwe plaat Lover speelt. Helemaal enthousiast geraakt na het zien van haar Tiny Desk Concert? Dan kan je haar live gaan zien in België! Ze speelt namelijk op zaterdag 20 juni op Werchter Boutique en er zijn nog tickets! Vanuit Utrecht gezien is dit even ver als naar Groningen. Plan die Tay Tay Road Trip dus maar in.

 

Louis Tomlinson kondigt World Tour aan

Voor de fans was het in 2016 natuurlijk schrikken toen One Direction er mee stopte. Gelukkig kwamen er toen soloalbums van Zayn, Harry en Niall, en nu komt ook Louis Tomlinson met een eigen debuutalbum en hij komt naar Nederland! Op donderdag 19 maart staat hij namelijk in de AFAS Live. Tegelijk met de aankondiging van zijn tour bracht hij ook een nieuwe single uit, genaamd We Made It. Het nummer is geïnspireerd op avondjes uit in Manchester in de begindagen van One Direction. Zelf zegt Louis hierover: “Elke keer dat ik vrij had, ging ik naar Manchester voor een avondje uit met mijn vrienden. Ik hield ervan om normaal, roekeloos en onnozel te zijn. Het was de perfecte uitlaatklep. We bleven de hele nacht wakker en praatten over onze dromen en wat er van ons terecht zou komen”. Als jij, net als wij, reikhalzend uitkijkt naar het concert, moet je volgende week vrijdag klaarzitten, want de verkoop start dan om 10:00 uur.

Louis Tomlinson - We Made It (Official Video)

 

Lewis Capaldi zegt Tivoli-concert af

Enorm balen voor Lewis Capaldi-fans. Hij zou eigenlijk vanavond in TivoliVredenburg optreden, maar wegens stemproblemen kan hij zijn fans niet de show geven die hij wil. Het is ook niet vreemd dat de Schotse zanger hier last van krijgt, want sinds zijn succes met Someone You Loved tourt hij non-stop de hele wereld over. Wij van 5 voor Vrijdag wensen Lewis veel beterschap. Mensen die een ticket hebben gekocht krijgen uiteraard hun geld terug, inclusief de servicekosten. Heb je hier toch nog vragen over? Stuur ons een berichtje via Facebook, Twitter of Instagram.

 

Ticketmaster: Nieuwe Muziek

Benieuwd geraakt naar de nieuwe tracks van Coldplay of Louis Tomlinson? Of wil je gewoon op de hoogte blijven van de beste nieuwe muziek van dit moment? Volg dan onze Spotify-playlist en natuurlijk 5 voor Vrijdag.

Dit was 5 voor Vrijdag voor deze keer. Meer lezen? Check dan de rest van ons blog, met onder andere een compilatie van de beste Fan Covers van Green Day.