Muziek

Green Day – Ziggo Dome 31 januari 2017

Green Day, de Amerikaanse punk rock band, bestaat inmiddels 30 jaar. Opgericht door gitarist Billie Joe Armstrong en bassist Mike Dirnt en in 1990 compleet gemaakt door drummer Tre Cool.

Het eerste grote succes kwam met het album Dookie in 1994. De grote doorbraak van de band uit California. En daar wordt nog steeds volop aan gerefereerd. Hits als Longview, Basket Case, Burnout en When I Come Around blijven tot op de dag van vandaag een vaste plek in de setlijst houden.

Eind jaren 90 en begin 2000 is de band wat van het toneel verdwenen totdat in 2004 American Idiot, hun 8ste album, verschijnt. Een album waarmee ze vriend en vijand totaal verrasten. 12 januari 2005 speelt Green Day voor het eerst sinds lange tijd weer in Nederland. Ik weet nog dat ik nieuwsgierig geworden door het album naar de Heineken Music Hall ging om totaal omver geblazen weer naar buiten te komen. Green Day heeft in die periode zichzelf weer opnieuw uitgevonden. Muzikaal maar zeker ook op het podium. Alles werd uit de kast getrokken, konijnenpakken, vlammenwerpers, vuurwerk, fans op het podium etc.

Die show is gebleven, net zoals de ijzersterke nummers van American Idiot. Gisteravond waren het er 7 waaronder weer een bloedmooie versie van Jesus of Suburbia.

Na 2005 komt de band wat vaker in de buurt. Zo stonden ze in 2010 en 2013 op Pinkpop en gaan ze ook dit jaar het hoofdpodium weer afsluiten. Is dat niet wat voorspelbaar?

Wat mij betreft niet. De band kan weer putten uit materiaal van een goed nieuw album (Revolution Radio). Er gebeurd in Amerika genoeg om je als punk helden op leeftijd weer tegen af te zetten. Gisteravond werd er massaal “No Trump” gescandeerd in de Ziggo Dome.

Inmiddels wordt het trio op het podium aangevuld door een extra gitarist, zanger en toetsenist wat de uitvoering van de nummers ten goede komt.

En wat wellicht nog belangrijker is, een Green Day show verveeld nooit. Op zijn, bijna, 45ste is zanger Billy Joe Armstrong energieker dan ooit. Als ie, na twee en half uur het podium op en af gerend te hebben, in zijn eentje Good Riddance staat te spelen dan krijg ik toch al weer zin in Pinkpop.