Muziek

TOTO – Brood en spelen

De Amerikaanse groep Toto is vernoemd naar het hondje uit The Wizard Of Oz, maar roept in Nederland steevast associaties op met de voetbaltoto. Uitzinnige blijdschap en een fiks geldbedrag gaan hand in hand als je van de belangrijkste wedstrijden in één week de juiste uitslag weet te voorspellen. Daar komt in ons Nederlandse taalgebied de uitdrukking ‘alle 13 goed’ vandaan.

Hoewel er uit het repertoire van Toto moeiteloos een muzikale Alle 13 Goed samen te stellen valt (denk maar aan hits als Hold The Line, Rosanna, Africa, Pamela of Can’t Stop Loving You), bleef de band ook tegenslagen niet bespaard. Het meest recente voorbeeld betrof bassist Mike Porcaro. Hij kreeg ALS, waarbij de spieren een voor een uitvallen. Je kent die vreselijke kwaal wel van de posters langs de weg, met het opschrift ‘ik ben inmiddels overleden’.

Op 15 maart jl. bezweek deze middelste telg uit de Porcaro studioclan die op honderden albums was te horen – met Michael Jacksons millionseller Thriller als belangrijkste troefkaart. Optreden kon Mike al sinds 2007 niet meer. Maar geestelijk was hij nog altijd aanwezig bij de tournees die Toto deed; al was het maar om geld in te zamelen voor Mike’s behandeling en verpleging.

Een bassist is in een band degene die de ritmiek en de harmonie bewaakt. Vaak is hij de nuchterste van het stel, die zijn collega’s tot orde roept als ze muzikaal dreigen te ontsporen. Hoewel Mike pas na het vierde album tot Toto toetrad, en om die reden minder in de pap te brokkelen had dan Steve Lukather (gitaar/zang) en David Paich (toetsen/zang), vervulde hij die functie met verve. Dat bleek toen de band na een concert in De Maaspoort in Den Bosch (1992) werd bekroond met een hele reeks platina platen, voor de verkoop van honderdduizenden exemplaren in Nederland.

Lukather, normaal gesproken blakend van het zelfvertrouwen, barstte tijdens die plechtigheid in huilen uit. Het was een zwaar jaar geweest, met als absolute dieptepunt het overlijden – vlak voor de release van de cd Kingdom Of Desire – van sterdrummer Jeff Porcaro, Mike’s broer.

Toen het tijd was om zíjn exemplaar van de platina plakken in ontvangst te nemen, betrad de (toen) langharige Mike het podium met een verwijzing naar de wonderbaarlijke vermenigvuldiging uit de Bijbel, die bij iedereen een grote glimlach op de gezichten toverde: ‘Ik wed dat jullie me niet herkenden, zonder de broden en de vissen.’ De kou was uit de lucht.

An Evening With TOTO
Zaterdag 30 mei – Ziggo Dome
Zondag 31 mei – MC Enschede