Muziek

Walter Trout – Troutfunding

Crowdfunding is hét toverwoord van de afgelopen jaren. Simpel gesteld betekent die term dat je geld inzamelt om dingen mogelijk te maken die anders niet, of aanzienlijk lastiger, van de grond komen. Op deze wijze krijgen nieuwe bands de kans om een felbegeerde cd op te nemen. Daarnaast biedt het gevestigde groepen (meer) zekerheid of er wel genoeg mensen op een nieuwe plaat of tournee zitten te wachten.

Voor bluesrockgigant Walter Trout bleek crowdfunding een ware levensader. De Amerikaanse bluesrockzanger/gitarist, die in de jaren tachtig furore maakte als sideman van John Mayall maar daarna op zeer succesvolle wijze solo aan de weg timmerde, kampte met een leverziekte en vermagerde zienderogen. Mensen die hem eind 2013 in Arnhem zagen optreden, dachten echt zijn laatste concert te hebben bijgewoond.

‘Walter is 50 kilo afgevallen en lijdt veel pijn’, luidde Trouts vrouw Marie de noodklok. ‘Hij probeert de moed erin te houden, maar is simpelweg te ziek om op te staan of zelfs een gitaar vast te houden.’ De hoop dat een medische behandeling het tij kon keren, bleek ijdel. ‘Als Walter de komende maanden geen nieuwe lever krijgt, zal hij het niet redden.’

Walter had niet alleen een medisch, maar ook een financieel probleem. De kosten van de transplantatie en daaropvolgende revalidatie waren immens. Bovendien kon hij meer dan een jaar niet optreden en kwam er amper geld binnen. Dus werd er via YouCaring een donatiepagina in het leven geroepen, waar fans en andere sympathisanten geld konden storten.

Massaal tastten we in de buidel om de man die ons met zijn warme stem en vlammende gitaarspel in het diepst van onze ziel had weten te raken te steunen. Bijna een kwart miljoen dollar (ruim 200.000 euro) werd er bijeengeschraapt. Uiteindelijk onderging Walter op 26 mei 2014 een levensreddende levertransplantatie en volgde een zenuwslopend revalidatieproces, waarover Marie ons via haar eigen weblog minutieus op de hoogte hield. Inmiddels zijn we geruime tijd verder en zit Walter in de studio om een nieuwe cd op te nemen. Zonder hulp was dit nooit gelukt.

‘Het afgelopen jaar was er een waarin de blues echt aan mijn deur klopte en ik meerdere keren de dood in het gezicht heb gestaard’, verduidelijkt Walter zelf. ‘Marie heeft me naar Nebraska versleept om mijn kansen op een transplantatie te vergroten. Sinds de ingreep ben ik vervuld van immense dankbaarheid. Dankbaarheid voor de fans die me met geld, kaarten, berichten, gedachten en gebeden hebben gesteund. Voor de donor en zijn of haar familie. Voor de medische wetenschap, voor mijn gezin, en voor het leven zelf. Ik voel me herboren. Ik heb kracht en energie alsof ik 20 ben. Ik speel beter dan ik in jaren heb gespeeld. De toekomst ziet er geweldig uit.’

Om dat vertrouwen kracht bij te zetten is een wereldtournee opgetuigd, die Walter 28 november naar Carré brengt. Op 15 juni gaf hij alvast een voorproefje tijdens het Lead Belly Festival in de Royal Albert Hall in Londen, waar Walter het podium deelde met o.a. Van Morrison, Eric Burdon, Jools Holland en Lead Belly’s legendarische 12-snarige Stella gitaar. Het meeste applaus was echter weggelegd voor Trout zelf, die als de verloren zoon werd onthaald.

‘Hij heeft gevochten als een krijger en getraind als een atleet om hier, op dit moment te kunnen staan’, vertelde Marie tijdens een korte, emotionele introductie, waarna Walter op zijn beurt een gepassioneerd eerbetoon bracht aan de onlangs overleden BB King. ‘It’s a long road to heaven, but it’s rough rough road down to hell’, zingt hij. Je moet van ijs zijn om hier geen koude rillingen bij te voelen.

TICKETS | Walter Trout | 28 november | Koninklijk Theater Carre, Amsterdam