Comedy

Klotsend okselzweet en pure magie

Afgelopen vrijdag stond een van de grootste comedians ter wereld in Ahoy’ Rotterdam: Russell Peters. Duizenden mensen lagen in een deuk om zijn rake grappen en briljante improvisaties. Niemand was veilig. Op grote videoschermen kon het hele sportpaleis zien welke bezoekers Russell Peters voor schut zette. De grote sterren weten hun weg naar Nederland sowieso wel te vinden de laatste jaren. De shows van Gabriel Iglesias en Bill Maher zijn al uitverkocht, maar voor andere comedygeweldenaren als Kevin Bridges, Max Amini en Jim Breuer zijn nog gewoon kaarten te krijgen.

Al die buitenlandse beroemdheden die nu in grote zalen staan, hebben het vak echter geleerd op kleine podia, met vallen en opstaan. Bij stand-up comedy is dat een bikkelharde leerschool: niets zo pijnlijk als een comedian die in een klein zweetzaaltje niemand aan het lachen krijgt en voor lul staat (in comedyjargon: “dood gaan”, een betere beschrijving is er niet). Aan de andere kant is het magisch als het wèl lukt: juist door die intieme setting zijn kleine comedyshows uniek als alles op zijn plek valt.

Veel van de namen die ik hierboven aanhaalde, maakten hun eerste meters in de comedyclubs in Los Angeles, Londen, New York, maar ook in Nederland. Er gebeuren razendspannende dingen op kleine podia, met name in de randstad. In deze clubs zit je met je neus op de artiesten, de grappen komen van dichtbij direct aan, en als het misgaat zie je voor je neus de zweetplekken onder oksels verschijnen. Spannend!

In Amsterdam spelen er regelmatig internationale comedians in de comedyclub Toomler . Op 24 mei zie je bijvoorbeeld Stephen K Amos, en in de zomer hebben ze zeven weken lang de beste comedians in hun comedykelder onder het Hilton Hotel te gast te tijdens het International Summer Festival. Bekende grappenmakers als Jim Breuer, Jim Jefferies, Doug Stanhope en Trevor Noah stonden al eens in Toomler.

Een andere plek waar je je helemaal het schompes kan lachen is het Utrecht International Comedy Festival op 1 en 2 mei in Tivoli. In verschillende knusse zalen staan tientallen comedians uit onder meer Engeland, Canada, Nederland, België, USA en zelfs Zweden en Argentinië (!) klaar om je te laten zien waarom zij op doorbreken staan.

In Boom Chicago te Amsterdam zie je iedere week de beste improvisatiecomedians. Enkele van TV bekende Amerikaanse comedians (Seth Meyers bijvoorbeeld) hebben hun leerschool gehad bij het gezelschap. Bovendien hebben artiesten als Tommy Tiernan, Whitney Cummings, Sean Lock en Todd Barry de afgelopen jaren staan knallen aan de Marnixstraat.

Hebben we het nog niet eens gehad over de vele kroegen waar je Engelstalige comedy kan zien. Cafe Hofman in Utrecht, O’Sheas Irish Pub in Rotterdam, er zijn er een heel aantal: stap eens binnen en wie weet zie je comedians die later doodleuk Ahoy volspelen!