Fans

De grootste fan van: De Staat

Dat Gunther en Ann groot fan zijn, staat als een huis.

Wanneer ik Gunther spreek is hij nog een beetje aan het balen. De hele week kon je op de radio tickets winnen voor een exclusief optreden van De Staat, maar hij mag zich ondanks vele pogingen niet tot de gelukkige winnaars rekenen. De 41-jarige Gunther en zijn vrouw Ann komen uit België en zijn allebei megafan van de uit Nijmegen afkomstige band. Inmiddels hebben ze al 44 optredens gezien en er staan nog vele shows op de agenda.

Wanneer hoorde je voor het eerst van De Staat?

Dat begon ergens begin 2016, dus vrij laat. Een vriend van mij had een filmpje gepost van Witch Doctor en die videoclip vond ik er zo geweldig uitzien. Toen ging ik luisteren en dacht ik: “Dat ziet er niet alleen goed uit, dat is ook de muziek die ik graag hoor.” Toen ben ik verder gaan zoeken op De Staat en hoorde ik zoveel nummers die mij aanspraken. Ik wist meteen: “Dit is het.” Ik besloot meteen hetzelfde jaar naar Pinkpop te gaan, waar ze zouden optreden. Dat optreden was de eerste keer dat ik ze live zag.

Is De Staat dan zo bekend in België?

Nee, eigenlijk niet. Het wordt echt zelden gedraaid op de radio. Mijn vrienden kennen het ook niet, ja wel van mij, maar verder niet. In België hebben ze ook nog niet zo heel veel opgetreden.

Hoe vaak heb je ze al live gezien?

Momenteel zitten we op 44 keer. Sinds Pinkpop 2016 is dat en ik geloof dat ze in totaal 79 optredens gegeven hebben sindsdien.

Hoe houd je dat bij?

Ik heb hier een lijstje liggen waarin ik alles bijhoud. Ook waar we zijn geweest. Ik bewaar ook overal tickets van of andere souvenirs, zoals posters en postkaartjes. Alles wat maar De Staat gerelateerd is probeer ik te verzamelen. Setlisten verzamel ik ook. Op 10 februari 2017 speelden ze in Keulen, wij hadden toen last-minute besloten om er naartoe te gaan. Daardoor waren we redelijk laat, met als gevolg dat ik geen setlist te pakken kreeg. De dag daarop speelden ze in Osnabrück, ik had in de loop van de dag contact opgenomen met de man die alles regelt qua instrumenten, opstelling op het podium enzo. Ik had gevraagd of hij nog een lijst had van de avond ervoor. Zijn antwoord was kort maar krachtig: “Komt in orde.” En effectief na het optreden kreeg ik de twee lijsten van Keulen en Osnabrück. Die hebben ze speciaal gemaakt: handtekeningen erop gezet, plakband eraan gedaan, zelfs een voet erop gezet, hoekje afgescheurd, enkel en alleen maar omdat dan een ‘echte setlist’ zou zijn. Terwijl die eigenlijk ‘gewoon’ afgedrukt is de dag na het optreden. Die lijst is voor ons echt van onschatbare waarde.

Ben je hiervoor al eens in deze mate fan geweest van een artiest?

In de beginperiode van Clouseau, begin jaren 90 was dat, was ik daar ook wel redelijk zot van. Robbie Williams is ook zo iemand die niks verkeerd kan doen, alles wat hij aanraakt is goed. Via De Staat hebben we ook De Likt leren kennen, dat is ook weer iets helemaal anders, maar daar zijn we ondertussen ook alweer 5 a 6 keer heen geweest.

Dat is wel heel uiteenlopend! Wat maakt het dan voor jou dat een artiest het écht is voor jou?

Dat ze zo variabel zijn in de muziek en dat ze dat eigen geluid hebben. Ik luister heel weinig naar radio, maar als ze een liedje draaien van Kensington bijvoorbeeld, dan hoor ik meteen: dat is Kensington. Hetzelfde met de Red Hot Chili Peppers, ik hoef het liedje niet te kennen om te weten dat zij dat zijn. Bij De Staat is dat ook, die zijn zo onderscheidend in hun geluid. Dat in combinatie met de diversiteit in de nummers, dat is het gewoon.

Sta je altijd helemaal vooraan?

Altijd! Wij gaan uren op voorhand naar de zaal, zodat we zeker weten dat we op de eerste rij staan. Zelfs als het eigenlijk niet echt nodig is, zoals bij een klein zaaltje. Op Bevrijdingsdag in 2017 deden zij vier verschillende concerten op één dag, wij zijn toen naar drie daarvan gegaan en de reden dat we niet naar de vierde zijn gegaan is omdat we dan niet vooraan zouden kunnen staan, dan zou het al te druk zijn.

Heb je ze al wel eens ontmoet?

Elke keer eigenlijk. Ze zijn zo vrij ook. De allereerste keer dat ik ze gezien heb, dat was het eerste optreden na Pinkpop hier in België, in Knokke-Heist. We waren daar redelijk vroeg en ze waren nog aan het soundchecken. Toen stonden we daar en kwamen ze vanuit zichzelf op ons af om goedendag te zeggen en een praatje te maken.

Herkennen ze jullie?

Zeker, ze weten wie we zijn en kennen ons bij naam. Ze weten ook dat we dit jaar meereizen naar Engeland voor de optredens daar. Ook doen ze altijd een goedendag als ze het podium opkomen.

Wat is je favoriete nummer?

Als ik er echt maar één mag kiezen dan zou dat Old MacDonalds zijn. Dat vind ik gewoon grappig gevonden; zo’n kinderliedje dat ze hebben bewerkt zeg maar. Extra speciaal is dat ik bij de opnames van De Staat op Lowlands bij dat nummer keigoed in beeld kom. Dat blijft altijd zo hangen dan.

Wat is het meest gekke fan-ding wat je tot nu toe hebt gedaan?

Ze overal volgen eigenlijk. Zelfs tot aan Zwitserland. In 2018 hadden ze helemaal aan het begin van het jaar via Twitter laten weten dat ze maar één concert zouden geven dat jaar en enkel in Zwitserland. Wij hebben niet getwijfeld en hebben dezelfde dag besloten: oké, wij gaan dit jaar naar Zuid-Frankrijk en combineren dit met Zwitserland, enkel en alleen om dat concert te zien. Achteraf is gebleken dat ze ook op Lowlands gingen optreden, maar dat was een dag na Zwitserland dus dat was voor ons onmogelijk om te halen.

Heeft één van jullie ook een tattoo?

Mijn vrouw heeft een tattoo, de wolf van de albumcover Wait for Evolution. Er staat niet bij dat het van De Staat is, maar de wolf is zeer herkenbaar. Job (bassist, red.) heeft dezelfde tattoo en ze heeft speciaal gevraagd of hij het oké vond als zij deze liet zetten, ze vond het niet leuk het zomaar te kopiëren. Hij vond het geen probleem.

Hoe ziet je komende planning eruit omtrent De Staat?

Dat begint 31 januari, dan komt er een showcase in Leuven. Daarna begint hun tournee met op 1 februari Hasselt, dan Sint-Niklaas, dan de dag erna Kortrijk. Vervolgens vertrekken we naar Engeland, want daar gaan de optredens verder. We gaan daar naar alle zeven concerten, verspreid over heel Engeland. Alles bij elkaar is het ongeveer 2500 kilometer rijden.

Hoe doen jullie dat met werk dan?

We nemen verlof. We nemen wel vaker vrij voor optredens, maar voor De Staat in het speciaal. Als zij zeggen dat ze een week naar Amerika gaan om op te treden, dan gaan wij ook proberen om die week naar Amerika te gaan. Het is ook niet altijd dat we veel sightseeing doen. Als we maar in die zaal staan, dat gaat voor.

Wat staat er nog op je fan-bucketlist?

Neen eigenlijk niets. We zijn verwend doordat we zoveel optredens hebben mogen zien. Misschien eens echt met een tour meegaan! Gewoon een week met die mannen mee rondrijden, dat lijkt me fantastisch. Ook zou ik dolgraag een foto willen van mezelf achter het drumstel van Tim, dat is mijn missie deze tour. Samen met een nieuwe groepsfoto.

Wat zou je nog tegen de heren van De Staat willen zeggen?

Doe zo verder en blijf zoals jullie zijn. Maar dat doen ze ook, want ze zijn al 10 jaar bezig en nog steeds zo.

Fans gezocht!
Ken of ben jij ook een ‘grootste fan van’? Stuur dan jouw verhaal naar [email protected] en wie weet nemen wij binnenkort contact met jou op!