Fans

De grootste fan van: Queen

Willem voelt zich vereerd, want er zijn veel grotere fans zegt hij. Maar met een Queen verzameling van meer dan 2000 objecten kan het niet anders dan dat hij bij één van de grootste fans hoort!

The Dutch Queen Tribute

Hoe lang ben je al fan van Queen?

Sinds 1992, ik zag de Freddie Mercury tribute op tv en toen ben ik fan geworden.

Wat was het eerste nummer dat veel indruk op jou maakte?

Van dat tribute concert weet ik het niet precies meer, maar ik kan me nog heel goed herinneren dat ik het concert Somebody to Love met George Michael zag. Het concert zelf maakte niet heel veel indruk, maar tijdens de ombouw van het podium lieten ze steeds videobeelden van Queen en interviews met Freddie Mercury zien. Dat heeft heel veel indruk gemaakt. Innuendo is echt mijn favoriete nummer. Ik was 11 toen ik het Innuendo album van mijn vader helemaal grijs draaide. Ook kan ik me herinneren dat The Show Must Go On het eerste nummer was waar ik de tekst helemaal van uit mijn hoofd kende. Ik vergis me nog wel eens, maar ik ken de meeste teksten vrij goed.

Queen - Innuendo (Official Video)

Heb je Queen wel eens live gezien?

Alleen met Paul Rodgers en Adam Lambert, want ik was vijf toen Freddie voor het laatst optrad. In 1998 heb ik wel Brian May’s soloconcert in Brussel gezien. Tegenwoordig treden ze bijna elk jaar op en dan ga ik er altijd wel één of twee keer naar toe. Sowieso alle concerten in Nederland en België. Ik ben zelfs een keer in Keulen geweest, omdat ze toen niet naar Nederland kwamen. Dat concert is toch een beetje legendarisch geworden, omdat het buiten was en het heel hard regende.

Je stuurde ons een 45 pagina’s lang Word document met jouw verzameling! Staat je hele huis vol met Queen merchandise, cd’s en platen?

Ik heb dat allemaal in mijn huis staan inderdaad, maar niet mijn hele huis staat vol. Ik heb ook kamers waar niks van Queen staat en er staan heel veel singletjes in de lijst. Zo’n 200 tot 300, die nemen gelukkig niet zoveel ruimte in. Mijn verzameling is zelfs apart verzekerd, omdat het niet meer onder de inboedel valt.

Draai je al die singletjes ook of zijn het echt alleen maar verzamelobjecten?

Ik draai ze altijd één keer om te kijken of ze goed zijn, maar daarna eigenlijk niet meer. Dat is niet omdat ik het niet wil draaien, maar ik heb er zo veel. Ik draai liever de albums, dan hoef ik niet steeds naar de platenspeler te lopen om de plaat te verwisselen.

Hoe was het om een paar bandleden van Queen van dichtbij te kunnen zien?

Ik heb één keer Brian en Roger gezien toen ze hier waren ter promotie van de musical. Ze liepen langs en toen ben ik helemaal voorover gebogen, met mijn cd boekje uitgereikt. Deze hebben ze toen allebei gesigneerd en heeft nu een mooie plek in mijn huis gekregen. In 2017 was het onzeker of Brian May een meet & greet zou doen, maar uiteindelijk is er wel een groepsfoto gemaakt in Amsterdam.

Je schrijft ook stukjes voor de fanclub, wat heb je geschreven?

Ja, ik heb een interview uit het magazine OOR vertaald naar het Engels zodat alle fans het kunnen lezen, deze moet nog in het fanclubblad komen. Ik hoop dat andere fans mijn voorbeeld volgen en ook interviews uit hun land vertalen. Daarnaast staan er foto’s van mijn verzameling in het blad, zoals bijvoorbeeld alle Amerikaanse promo’s van de maxi singles.

Wat is het moeilijkst te krijgen item wat jij hebt?

Ik heb wel een paar items die niet zo makkelijk te krijgen zijn. Ik heb de Absolute Greatest Box waarvan ik weet dat die heel erg gewild is. Brian May heeft het singletje The Kissing Me Song uitgegeven met Kerry Ellis, een zangeres die meespeelde in de musical. Hiervan zijn, volgens mij, maar 500 exemplaren uitgegeven en daar heb ik een gesigneerde van. Bij de echte fans zijn de eerste twee singletjes het meest populair. Het waren geen hits in Nederland, maar ze zijn wel met een zogenaamde picture sleeve (fotohoes) uitgegeven. Voor deze items hebben we het echt over bedragen boven de 500 euro. De tweede single Seven Seas of Rhye heb ik, maar wat ik zelf het leukste vind is gewoon de box van Freddie Mercury die in 2000 is uitgegeven.

Hoe was je reis naar het huis van Freddie Mercury?

Ja, dat is wel echt iets wat heel veel fans doen. Er is niet echt een plek, waar je heen kunt gaan. Waar zijn as is uitgestrooid is geheim gebleven. Daardoor is zijn huis een soort bedevaartsoord geworden. De deur werd altijd beklad met berichten van fans en daarom zit er nu ook een plexiglas voor. Voormalig vriendin van Freddie, Mary Austin, woont daar gewoon nog. Ik snap dat zij geen bekladde deur wilt hebben, maar dat is natuurlijk een dubbel gevoel.

Denk je dat bassist John Deacon ooit nog een tour mee gaat doen?

Nee, hij heeft er zelf bewust voor gekozen om in 1999 te stoppen en afscheid te nemen van de wereld van de showbizz. De Engelse roddelpers weet hem nog wel eens te vinden en als ik hem op straat tegen zou komen zou ik hem ook zeker vragen of hij op de foto wilt. Maar hij heeft er wel bewust voor gekozen om niet meer in de schijnwerpers te staan.

Wat zou je tegen de bandleden van Queen of tegen de fans willen zeggen?

Er is altijd veel commentaar dat ze nu met Adam Lambert optreden. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben gewoon heel blij dát ze nog optreden, zo kunnen we toch nog een stukje van de band zien. Daardoor heb ik op die groepsfoto kunnen staan! En voor Queen zelf, die betekenen heel veel voor me. De muziek, maar ook de presentatie. Ze zijn altijd vriendelijk en hebben altijd tijd voor de fans. Ze geven nog steeds veel dingen uit waar alle fans naar uit kunnen kijken.

 

Fans gezocht!
Ken of ben jij ook een ‘grootste fan van’? Stuur dan jouw verhaal naar [email protected] en wie weet nemen wij binnenkort contact met jou op!