Festival

Festivalgids: hoe overleef je een festival?

Het is weer zover: de festivalzomer staat voor de deur! Misschien is de etiquette op festivals een beetje bij je weggezakt. Lees hier meer over hoe je goed een festival bezoekt.

Ontdek meer festivals

Of je deze zomer nu voor het eerst naar een festival gaat of voor de vijftigste keer: hieronder vind je tips rondom de etiquette van festivals. Pak je tent en festivalfitjes in, maar neem ook deze ongeschreven regels mee.

De voorbereiding

Mooi, je ticket is binnen! De eerste stap is al gelukt. Daarnaast heb je een hele groep vrienden zo gek gekregen dat ze met je meegaan. Ben je met een groep en heeft één iemand de tickets gekocht? Laat diegene ze even doorsturen. Zo heeft iedereen het ticket in het eigen account en kunnen ze aankomen wanneer ze willen.

Vervolgens moet je natuurlijk van alles meenemen. Probeer met vrienden af te spreken wie wat meeneemt. Zo kan één iemand een pomp meenemen en een ander weer een hamer voor de haringen. Pak vooral licht, want je moet bij veel festivals best even wachten tot je binnen bent. Vaak is het ook een lang stuk lopen naar de camping.

Sta je eenmaal in de rij, open dan alvast de Ticketmaster-app of pak je uitgeprinte ticket. Je wil niet diegene zijn die de hele rij ophoudt. Want let op: in de rij maak je alvast je eerste festivalvrienden. In de rij laat je namelijk even de boel de boel. Je vergeet het ‘gewone’ leven en gaat een fantastisch weekend tegemoet.

Let op: voor sommige festivals zijn er alleen mobiele tickets beschikbaar (bijv. Lowlands of Down The Rabbit Hole). Je tickets zijn dan alleen beschikbaar in de Ticketmaster-app of via de website (en dus niet te downloaden als PDF). Lees hier meer over mobiele tickets.

Een creatieve manier om je tickets mee te nemen.

Aangekomen op het festival

Wandel rustig naar je camping en zoek voor jezelf een perfect plekje uit. Dat alleen al is een sport an sich. Beetje vlak en geen putten of heuvels in de grond. Dichtbij de toiletten, maar niet té dichtbij.

De regel is: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wilde jij die extra vrije dag niet inzetten? Dan is de kans aanwezig dat je een net iets minder lekker plekje hebt. Houd er met het opzetten van je tent rekening mee dat de rest ook genoeg ruimte heeft. Ga dus niet een dag lang een plek reserveren voor een hele groep. Tegenwoordig kan je bij sommige festivals er ook voor kiezen om een groepsplek op de camping aan te schaffen. Dan hoef je je niet druk te maken om je plekje.

Maak gelijk vrienden met de buren. Deel je koffie of ontbijt als je over hebt, zet je campingstoelen niet op andermans tent en probeer geen bluetoothspeaker-oorlog te starten. Je kan ook samen naar muziek luisteren! Beter een goede buur…

Tip. Zoek alvast de officiële playlist van het festival op jouw streamingdienst. Zo ontdek je misschien nog verborgen pareltjes op de line-up.

Lowlands 2024-playlist

Het festival is begonnen

De eerste dag staat voor de deur en je zal het gelijk merken als je naar het terrein loopt: je bent niet de enige op het festival. Heb daarom respect voor de andere bezoekers en houd een beetje rekening met elkaar. Dat klinkt misschien als een open deur, maar toch goed om in het achterhoofd te houden.

Het kan nou eenmaal af en toe wat druk zijn, vooral als grote headliners op het podium staan. Ga dan niet als een gek door het publiek heen beuken. Je komt geen steek verder en niemand wordt er blij van. Beweeg je dus rustig door het publiek. Ook heb je zo een grotere kans dat je biertjes nog enigszins gevuld zijn wanneer je aankomt bij je vrienden. Daarover gesproken: íedereen staat linksvoor en íedereen doet van die krabhandjes in de lucht. Spreek vooral iets anders af met je vrienden ter herkenning.

Dan is het tijd voor het optreden van je favoriete artiest. Hier heb je zo lang naar uitgekeken! Bijzijn is meemaken, maar vaak wil je toch wel wat kiekjes schieten hier en daar. En dat mag ook. Elk moment dat jij je telefoon boven je hoofd houdt, zit deze echter in de weg voor iedereen die achter je staat. Neem dus vooral niet de show van begin tot eind op, maar schiet af en toe wat plaatjes. Meestal kijk je zo’n filmpje toch nooit meer terug.

Tip. Als je écht nog achteraf iets wil terugkijken: vaak worden shows ook opgenomen door platforms als 3voor12. Zo kijk je je favoriete show terug op YouTube en hoef je zelf niks op te nemen.

De boel schoonhouden

Je kent vast de verhalen van mensen die een weekend lang niet douchen en alleen maar wat natte doekjes meenemen. En dan zijn ze nog niet begonnen over de horror van gore toiletten. Dit zijn vaak mensen die al eventjes niet meer op een festival zijn geweest, want de afgelopen jaren is dat flink veranderd. Er wordt een stuk beter schoongemaakt. Heb dus een beetje respect voor de mensen die moeite doen om de boel schoon te houden.

Zelf kan je ook je steentje bijdragen door je eigen troep niet zo maar op de grond te gooien. Hierdoor is het festival ook op de laatste dag nog een fijne plek om te vertoeven.

Hetzelfde geldt voor wanneer je het festivalterrein gaat verlaten. Het minste wat je kan doen is je eigen afval meenemen. Het enige wat je mag achterlaten is een rechthoekige afdruk van geplet gras. Zo kan het prachtige festivalterrein weer in een mum worden omgetoverd tot het park, grasveld of de weide die het was.

De festivalcamping op Lowlands. Foto: Ben Houdijk

Nog op zoek naar een festival?

Het wordt een prachtige zomer gevuld met festivals. Met bovenstaande tips kan jij ervoor zorgen dat het onvergetelijk wordt, zonder te veel van de gebruikelijke ongemakken. Bekijk hier alle festivals op een rijtje.