Muziek

5 voor Vrijdag: Muse, Biffy Clyro, Donnie en meer

En verder in deze 5 voor Vrijdag: Floor Jansen en nieuwe muziek van Sea Girls

In deze nieuwe 5 voor Vrijdag bespreken we de nieuwe releases van deze week en wat ons verder opviel in de muziekwereld. Met deze week een bijzondere nieuwe concertfilm van Muse, heel veel nieuws van Biffy Clyro, kookles van Donnie, concerten van Floor Jansen en nieuwe muziek van Sea Girls.

Muse in de bioscoop

Deze week verraste Muse ons plots met een aankondiging: vanaf aankomende maandag is er een heuse bioscoopfilm rond de band te zien! De film, Simulation Theory, is een combinatie van een concertfilm en een speelfilm, gebaseerd op het gelijknamige album van Matt Bellamy en zijn vrienden. De livebeelden zijn gefilmd tijdens de Simulation Theory World Tour, waarmee de Britten vorig jaar het Goffertpark en de Ziggo Dome aandeden. Aankomende maandag t/m donderdag is de film in een klein aantal Nederlandse IMAX-bioscopen te zien, maar vanaf volgende week vrijdag kun je ‘m ook gewoon thuis bekijken. Check hieronder de trailer van de Simulation Theory-film.

MUSE - Simulation Theory Film [Official Trailer]

Biffy Clyro pakt uit

Je kunt het bijna wel de week van Biffy Clyro noemen: maandag kondigden ze een Europese tournee aan inclusief een stop in AFAS Live, vandaag verschijnt het nieuwe album A Celebration of Endings en morgen spelen ze dat van begin tot eind tijdens een exclusieve livestream. De Schotten komen op vrijdag 22 oktober 2021 naar Amsterdam. Met A Celebration of Endings hebben ze weer een ouderwets Biffy-album gemaakt: stevige rocksongs vol scherpe teksten met af en toe een rustpuntje, en met single Tiny Indoor Fireworks hebben ze zelfs al een bescheiden hitje te pakken.

Om het verschijnen van dit album te vieren speelt Biffy Clyro morgenavond (zaterdag 15 augustus) een concert vanuit de Barrowland Ballroom in Glasgow, dat alleen te volgen is via een livestream. Tickets voor deze exclusieve livestream zijn hier verkrijgbaar; tickets voor het concert in AFAS Live zijn vanaf 4 september te koop via Ticketmaster.nl. Beluister hieronder het nieuwe album A Celebration of Endings.

Koken met Donnie en Frans

Dat Donnie niet alleen als rapper een fenomeen is, was al langer bekend. Na een koksopleiding en zijn vorig jaar verschenen eerste kookboek is het nu tijd voor de volgende stap: een eigen kookshow! Vanaf deze week duikt Maradonnie elke week met een gast de keuken in voor Donnie aan de kook. In de eerste aflevering is Frans Bauer te gast, waarmee Donnie – hoe kan het ook anders – foe yong hai maakt. Genieten!

Frans Bauers' foe yong hai vegan | DONNIE AAN DE KOOK #1 | NPO 3

Floor Jansen naar AFAS Live

Het was voor velen één van dé tv-ontdekkingen van vorig jaar: Floor Jansen in De Beste Zangers. Waar ze al jaren internationaal furore maakt als zangeres van Nightwish, ontdekte een groot deel van het Nederlandse publiek haar pas door haar deelname aan het populaire tv-programma, waar ze ook uitstapjes maakte buiten de symfonische metal die ze normaal met Nightwish maakt. Met name haar duet met opera- en musicalzanger Henk Poort werd breed opgepikt: de video tikt online bijna de 10 miljoen kijkers aan. Deze week kondigde Floor twee concerten aan in AFAS Live. Op maandag 19 oktober geeft ze, samen met de Marcel Fisser Band en special guest Henk Poort, twee volledig coronaproof shows. De ticketverkoop hiervoor start vrijdag 21 augustus om 10.00 uur via Ticketmaster.nl.

Floor Jansen & Henk Poort - Phantom Of The Opera | Beste Zangers 2019

Nieuwe muziek: Sea Girls

Ken jij Sea Girls al? Vorig jaar stonden ze op Eurosonic en braken ze de Lima op Lowlands af en in januari gaf het Britse kwartet shows in Doornroosje, Paradiso en Rotown. Vandaag verschijnt hun eerste echte wapenfeit in de vorm van debuutalbum Open Up Your Head! Op het album vind je een mix tussen dansbare indierock en mooie popsongs. Het hele album beluister je hier, en hieronder vind je de video bij single Do You Really Wanna Know?. Hopelijk volgend jaar op een festivalweide bij jou in de buurt!

Sea Girls - Do You Really Wanna Know? (Official Video)

Dit was 5 voor Vrijdag voor deze keer. Meer lezen? Check dan de rest van ons blog!