Muziek

5 voor Vrijdag: Liam Gallagher, Keane & meer

Met het naderende laatste zomerweekend in het vizier bespreken wij het laatste muziek- en concertnieuws met je tijdens 5 voor Vrijdag. Foto: Ben Houdijk

Tickets

Een nieuwe 5 voor Vrijdag, met deze keer aandacht voor de nieuwe albums van Keane en Liam Gallagher, maar ook nieuws over Taylor Swift.


Taylor Swift kondigt Europese tournee aan

Madonna mag dan wel de Queen of Pop genoemd worden, maar tegenwoordig zou deze titel beter bij Taylor Swift passen. Ze blijft onverminderd populair, wat al bleek nadat ze haar album al een miljoen keer verkocht had voordat deze uitkwam. Met uitzondering van een optreden in Parijs, bleef het echter angstvallig stil rondom optredens in Europa van Swift. Tot dinsdag, toen ze haar gehele Europese tour aankondigde. Helaas voor ons komt ze niet ons koude kikkerlandje bezoeken. Ze staat namelijk in de Benelux alleen op het Belgische Werchter Boutique. Je moet dus wel een beetje extra moeite doen als je Taylor wil zien volgend jaar.

https://www.instagram.com/p/B2hAIecjv5J/


ScHoolboy Q en Jay Rock samen in 013

Het lijkt wel de tijd van de dubbele aankondigingen. Eerder werd al bekend dat Green Day, Fall Out Boy en Weezer samen op de Hella Mega Tour gingen (tickets hier), en deze week kwam naar buiten dat Within Temptation en Evanescence ook de tourbus gaan delen. Nu komt daar nog ééntje bij: hiphopgrootheden ScHoolboy Q en Jay Rock komen namelijk Nederland weer eens aandoen. Op woensdag 5 februari staan de twee leden van het Black Hippy-collectief, waar o.a. ook Kendrick Lamar inzit, in 013 Tilburg. Tickets hiervoor zijn vanochtend in de verkoop gegaan.

https://www.instagram.com/p/B2ee-GKDgF_/


Why Liam? Why Not.

Nadat er de afgelopen maanden al een paar singles uitkwamen, waaronder het prachtige Once, heeft Oasis-frontman Liam Gallagher vandaag zijn tweede soloalbum uitgebracht: Why Me? Why Not. De titel is gebaseerd op twee tekeningen die John Lennon ooit maakte en die nu bij Liam thuis aan de muur hangen. Na het uitkomen van zijn eerste soloalbum kwam Gallagher erachter dat hij eigenlijk niet zo’n hele goede songwriter is, dus besloot hij de hulp van de songwriters van Adele en Lady Gaga in te schakelen. Dit heeft zich uitbetaald, want hij levert een prima tweede plaat af en overstijgt hiermee misschien wel zijn broer. Jouw beurt, Noel.


Metallica gekroond tot grootste tourende band allertijden

Uit een onderzoek van de website Pollstar blijkt dat Metallica de grootste tourende band allertijden is. Vanaf hun eerste tour in 1982 hebben ze al 22,1 miljoen tickets verkocht en bijna 1,3 miljard euro opgebracht. Ze zijn hiermee andere bands als Guns N’ Roses en AC/DC voor. Een enorme prestatie dus. Metallica heeft namelijk al opgetreden in 48 landen en op alle zeven continenten, zelfs Antarctica! Ook op merchandisegebied zijn ze koploper, met bijna 115 miljoen euro aan opbrengsten. Ze zijn dus echt nummer One.

Metallica: Nothing Else Matters (Moscow, Russia - July 21, 2019)


Comeback Keane met nieuw album

Het stoppen van Keane in 2013 was oorspronkelijk tijdelijk bedoeld. Ze brachten een best of-album uit en spraken in interviews uit dat ze eigen projecten achterna wilden gaan. Vervolgens belandde zanger Tom Chaplin echter in een diep dal. Hij viel terug in zijn overmatige drugsgebruik en ging in 2015 zelfs bijna dood, zoals hij vertelde in een interview. Het voortbestaan van de band stond dus op losse schroeven, tot daar eind 2018 opeens weer berichten naar buiten kwamen dat de band weer ging touren. We zijn nu een tijd verder en Keane is alweer volop aan het touren, met onlangs een show op het strand van Scheveningen. Sinds vandaag is Keane echt helemaal terug, want het nieuwe album Cause & Effect is uitgekomen. Check ‘m hieronder!

 

Ticketmaster: Nieuwe Muziek

Benieuwd geraakt naar de nieuwe tracks van Liam Gallagher of Keane? Of wil je gewoon op de hoogte blijven van de beste nieuwe muziek van dit moment? Volg dan onze Spotify-playlist!

Dit was 5 voor Vrijdag voor deze keer. Meer lezen? Check dan de rest van ons blog, met onder andere een interview met de grootste fan van Ariana Grande en de mooiste Nightwish-tattoo’s.