Ticketmaster

Speculative ticketing: wat is het en hoe herken je het?

Voorkom teleurstelling, koop echte tickets. Foto: Ben Houdijk

Je favoriete artiest kondigt een concert aan. Spannend, want nu moet je nog een ticket zien te scoren. Als je bij Ticketmaster een ticket koopt, ben je altijd verzekerd van toegang, maar een ticket bemachtigen is soms niet zo makkelijk. Voor populaire events is de vraag namelijk veel en veel groter dan het aanbod. Helaas zijn er sites in de omloop die hier handig op inspelen door te claimen tickets te hebben, soms zelfs al voordat het event in de verkoop gaat. Op social media zien wij de volgende vraag daarom ontzettend vaak voorbijkomen: Ticketmaster, hoe kan het dat er al tickets voor dit concert te koop zijn terwijl het nog niet in de verkoop is? Zelfs wanneer het dubbel en dik uitverkocht is lijken deze sites nog tickets te hebben. Neem als voorbeeld het concert van Billie Eilish.

 

 

Speculative ticketing

Uitverkocht, maar toch nog tickets?

Je bent fan en weet dat ze enorm populair is momenteel, dus je gaat goed voorbereid klaarzitten vlak voor 09:00. Om 09:00 uur wordt het echt spannend, want je krijgt een plekje in de wachtrij. Het blauwe scherm verschijnt en je doet je best om rustig te blijven en niet te refreshen. Een paar minuten later verdwijnt het blauwe scherm, maar zie je dat het al te laat is. De gevreesde rode regel verschijnt: Sorry, er zijn geen tickets meer beschikbaar voor dit evenement. Enorm balen natuurlijk, maar dan zie je op Twitter beelden voorbijkomen van sites waar nog wel tickets te koop zijn. Wel een stuk duurder, maar je wil er zo graag bij zijn dat je het maar voor lief neemt. Een voorbeeld van zo’n site is Topticketshop.nl. Hoe kan het dat deze sites nog wel claimen tickets te hebben?

 

 

Speculative ticketing: wat is het en hoe herken je het?

Sites als Topticketshop.nl werken volgens het principe speculative ticketing. Dit betekent dat zij tickets aanbieden zonder dat ze deze zelf al in bezit hebben. Ze gokken (of speculeren) erop dat ze later nog tickets kunnen regelen en ze deze vervolgens door kunnen verkopen voor een hogere prijs. In veel landen is dit illegaal en wordt het gezien als een vorm van oplichting. Andere sites die van dit principe gebruik maken zijn Viagogo.nl en Live-booker.nl.

Partijen die aan speculative ticketing doen claimen vaak dat ze al tickets hebben voordat de verkoop begonnen is. In werkelijkheid hebben ze echter nog geen echte tickets. Hun service is namelijk dat ze, voor een hogere prijs, beloven voor jou op zoek te gaan naar tickets. Wanneer dergelijke sites voor de presale en officiële verkoop al tickets aanbiedt, weet je zeker dat ze nog geen tickets hebben. Het kan echter ook zijn dat ze die nog niet hebben als de ticketverkoop al wel begonnen is of zelfs uitverkocht is. Hoewel dit soort sites vaak aangeven te zorgen voor ‘100% garantie op tickets’, komt dit in de praktijk vaak niet voor. Zij kunnen niet garanderen een geldig ticket voor je te bemachtigen en daardoor loop jij het risico straks met een vals ticket voor de deur te staan.

 

Wat te doen tegen speculative ticketing

Speculative ticketing is helaas een probleem voor de hele ticketindustrie, maar waar we helaas zonder geldende wetgeving nog niks aan kunnen doen. Het enige wat we kunnen doen om dit tegen te gaan, is je aanraden om altijd via de officiële kanalen je tickets aan te schaffen. Een voorbeeld van een officieel verkooppunt is Ticketmaster.nl. Als je niet zeker weet wat het officiële verkooppunt is kan je op de site van de artiest kijken. Deze stuurt je altijd naar de officiële verkoper. Op deze manier koop je tickets voor de normale prijs en weet je zeker dat je een echt ticket hebt. Hiermee voorkom je de enorme teleurstelling wanneer je geweigerd wordt aan de deur omdat je ticket niet geldig is.

En TicketSwap dan? Hoewel TicketSwap niet aan speculative ticketing doet, is het een stuk minder betrouwbaar dan het lijkt. Wij merken namelijk dat veel mensen die geweigerd worden met een ongeldig ticket deze gekocht hebben via TicketSwap. Deze tickets zijn vaak gekocht van iemand die zijn tickets verkoopt en dan alsnog zelf gaat. Wie als eerste zijn ticket laat scannen mag naar binnen, de ander wordt geweigerd omdat het ticket al gescand is. In dat geval is de verkoper eerder, omdat die natuurlijk zo vroeg mogelijk gaat. Je hebt via TicketSwap dus wederom geen garantie op toegang.

Nog vragen? Neem contact met ons op via Facebook, Twitter of Instagram!