Muziek

Review

Het is Everything Now voor Arcade Fire

Als band klinkt Arcade Fire weergaloos.

Voordat ik een band ga fotograferen kijk ik altijd naar video’s van recente optredens, om een beetje in de sfeer te komen en te zien hoe het podium is gebouwd. Arcade Fire, want daar gaat het om, speelde tijdens deze tour op een podium dat als een boksring midden in de zaal staat. Daarop staat een ronddraaiend podium, zodat iedere bezoeker evenveel kan zien.

Met dat beeld voor me, liep ik gisteren dan ook de Ahoy binnen. Eenmaal in de zaal aangekomen, zag ik al meteen dat van een middenpodium geen sprake was. Rotterdam is de eerste show van dit deel van de Arcade Fire tour waarbij ze weer op een normaal podium staan! Jammer, ik had ze graag in de ring gefotografeerd.

In mijn hoofd is Arcade Fire één van de meest relevante en eigenzinnige bands, die live nog beter zijn dan op de plaat. In 2017 overdonderde de band op Best Kept Secret. Ik heb die show van begin tot eind gezien en moet eerlijk toegeven dat het één van de beste concerten was die ik ooit heb gezien. Dat alleen al maakte dat ik ze graag nog een keer wilde zien.

De ring was dan wel verdwenen, maar de band werd nog steeds aangekondigd alsof er een bokswedstrijd ging beginnen. Vanuit een hoek achterin de zaal, liepen ze door het publiek in de richting van het podium. Dit alles compleet met ronkende woorden van een voice over en een disco versie van de Vijfde van Beethoven.

Eenmaal op het podium trapt Arcade Fire meteen af met hun meest recente hit, Everything Now. Meteen word ik weer gegrepen door het enorme plezier dat van het podium afspat! Je komt ogen te kort als je naar de band kijkt. Ze wisselen net zo makkelijk van plek, als van instrument. Uit niets is af te lezen dat ze al meer dan een jaar op tour zijn met deze show. Zanger Win Butler is goed bij stem en zijn broertje Will haalt allerlei capriolen uit. Als band klinkt Arcade Fire weergaloos.

Een mooi moment is het wanneer Win Butler het nummer Rebellion opdraagt aan de overleden burgermeester Eberhard van der Laan, een fanatieke Arcade Fire fan.

Vanavond ben ik blij dat ik maar drie nummers mag fotograferen. Dat geeft me de gelegenheid om, zonder afleiding, het grootste deel van de show te bekijken en om op te gaan in de muziek. Dit was een avond waarbij de thuisblijvers echt wat hebben gemist.