Muziek

Review

John Legend geeft gedegen show in Ziggo Dome

John is goed bij stem en heeft een heerlijke band bij zich die precies doet wat ze moeten doen.

Alle ingrediënten voor een toffe avond waren afgelopen vrijdag aanwezig in de Ziggo Dome. John Legend met zijn geweldige stem, dertien Top 50 hits in zijn zak, een geweldige band met goede backing zangeressen en een volle zaal.

I Know Better, het openingsnummer van zijn recentste album Darkness and Light, is de start van de avond. Midden in het grote LED-scherm, dat de hele avond een grote rol in de show speelt, zit John achter zijn piano.

Een plek die hij vaker gaat innemen die avond. Daar speelt hij ook een heerlijke versie van Ordinary People.
Net als bij andere Amerikaanse R&B-artiesten is de show gedegen, maar een beetje gelikt. John Legend heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een prima podiumartiest die graag geeft waar de mensen voor gekomen zijn. Het open podium bestaat uit zes enorme LED-panelen die telkens verschuiven. De beelden die getoond worden tijdens de liedjes zijn vaak een mooie toevoeging aan de nummers, soms wat kitscherig.

Een beetje standaard tijdens zijn shows is het op het podium halen van een meisje uit het publiek tijdens Slow Dancing. In 2007 leverde dat nog wereldnieuws op toen John in het Westerpark overduidelijk erectie kreeg van dit geschuifel. 10 jaar later is het een verplicht nummer geworden zonder enige spanning.

Dat neemt niet weg dat de muziek prima in orde is. John is goed bij stem en heeft een heerlijke band bij zich die precies doet wat ze moeten doen.

Toch komt voor mij de avond niet echt los. De rustige nummers overheersen in zijn set. John blijft nu eenmaal een ballad liefhebber. Maar omdat het volume in de zaal ook niet echt op standje Metallica staat, gaat het geklets in het publiek hinderlijk overheersen. De reacties van de zaal op Legends vraag ‘hoe het met Amsterdam is’ zijn vaak lauw.

Als er wat meer vaart in de muziek komt zoals bij Superfly, een Curtis Mayfield cover en Wake Up Everybody, het nummer dat ie met The Roots op plaat heeft gezet wordt de Ziggo Dome even funky.

In 2014 zag ik John Legend met The Roots in de HMH. Aan die avond bewaar ik de beste herinneringen. Daar komt ‘ie, ondanks de grotere show, in de Ziggo Dome niet overheen.