Muziek

Le Guess Who? festival 2017 springt alle kanten op

Een muzikale wereldreis in vier dagen.

Er staat een Noord Afrikaanse vrouw van middelbare leeftijd heel erg te genieten bij een optreden in TivoliVredenburg. Met haar mobiel – en als die vol is, met haar tablet – filmt ze alles. En ze zingt letterlijk alles mee. Op het podium staat Maâlam Hossam Guinia & Band die traditionele Afrikaans Gnawa speelt. Ik heb voor ik de zaal inloop nog nooit van deze band gehoord. Maar het tafereel raakt me. In mijn hoofd bedenk ik dat dit waarschijnlijk de muziek is waar deze vrouw mee is opgegroeid, die haar weer terugbrengt naar haar jeugd, haar dorp, haar ouders. Muziek is zo universeel en tegelijkertijd zo persoonlijk.

Ik was dit weekend op het Le Guess Who? Festival in Utrecht. Gecentreerd rondom het muziekcentrum TivoliVredenburg maar verder ook op heel veel podia in de stad. Een eclectisch festival dat alle kanten opspringt. Denk aan het meest onbekende van Lowlands, Best Kept Secret, Festival Mundia, North Sea Jazz en Woo Hah. En dat dan in één festival. En een festival dat het presteert om de grote namen, waar ik ook nog een cd van de kast heb staan, verborgen te houden tot ze op het podium staan. Voor mij is dit weekend dan ook één grote ontdekkingsreis geweest.

Mijn eerste avond begint met een Bulgaars vrouwenkoor in de Domkerk, gaat dan via de electronische muziek van Sudan Archives, via een geïmproviseerde set van de Nederlandse jazz drummer Han Bennink met Thurston Moore (Sonic Youth) naar het Malinese duo Amadou & Mariam om vervolgens te eindigen bij een zanger uit Libie die begeleidt wordt door een Turks-Nederlandse band. En dat is pas dag 1.

Stuk voor stuk allemaal artiesten waar ik niet perse een kaartje voor zou kopen. Maar als het zo in deze vorm, een festival, wordt aangeboden dan vind ik het heerlijk om zalen binnen te lopen en te kijken of ik het leuk vindt. Driekwart van wat het festival me biedt ken ik niet. Het enige wat Le Guess Who van je vraagt is of er voor open staat iets nieuws te leren kennen.

In de tien jaar dat Le Guess Who bestaat is het uitgegroeid tot een festival dat internationaal heel goed bekend staat. Niet voor niets was er dit weekend geen AirBnB of hotel kamer meer te krijgen. Dat hoor je ook terug in de wandelgangen. Mijn eigen waarneming is dat minstens een derde van de bezoekers van buiten Nederland komt. Een mooi succes.

Wat dit soort stadsfestivals zoals ook het Amsterdam Dance Event en Eurosonic in Groningen kenmerkt is een grote keuzestress. Er is zoveel aanbod tegelijkertijd dat keuzes maken onvermijdelijk is. En een goede planning. Want de zalen waar je heel graag iets wil zien lopen snel vol. Daar moet je dus vroeg bij zijn. Of een andere keuze maken en je laten verrassen door iets wat je niet kent. Daardoor beleeft iedereen ook zijn of haar eigen festival.

Na de laatste surprise act op zondagavond, de New Yorkse Princess Nokia, loop ik naar buiten met het gevoel als of ik in de tijd van een weekend de hele wereld ben over gereisd. Met als souvenir een volle Spotify lijst met nieuwe toffe muziek. En een hele lading foto’s.
Volgend jaar weer!

Buiten bij de Domkerk worden de bezoekers warm gehouden met vuurkorven voordat het openingsprogramma in de kerk begint.

Les Mysteres des Voix Bulgares de officiële opening van Le Guess Who? 2017.

Les Mysteres des Voix Bulgares

Thurston Moore

 

 

Han Bennink & Thurston Moore

Sudan Archives

 

 

Amadou & Mariam

De uit Libie afkomstige zanger Ahmed Fakroun feat Altin Gun

Protomartyr

Protomartyr

Mount Eerie in de Jacobikerk

Mount Eerie

De Noorse zangeres Jenny Hval

The Residents

Le Guess Who?

Le Guess Who?

De uit Irak afkomstige Faride Mohammad Ali

Het concert van Farida werd bijgewoond door de Ambassadeurs van Marokko, Irak, Saudi Arabië en Jemen.

Shabazz Palaces

Shabazz Palaces

Maâlem Houssam Guinia & Band. Gnawa band uit Marokko

Het optreden van Maâlem Houssam Guinia werd geheel gefilmd door een fan

Pharoah Sanders. De 77 jarige saxofonist en jazz legende.

Een van de curatoren van het festival: James Holden tijdens zijn eigen optreden.

Le Guess Who?

Les Amazones d’Afrique

Metz

De songs van Alice Coltrane uitgevoerd door de Sai Anantam Ashram Singers. Het publiek nam zitting op matjes met de schoenen uit.

De dochter van Alice Coltrane, Michelle Coltrane, zingt mee in het koor.

Geïmproviseerde perfomance kunst van Mary Margaret O’Hare. Je moet er van houden…

Perfume Genius

Sun Ra

Sun Ra Arkestra

Kutski feat Msafiri Zawose

Le Guess Who?

Le Guess Who?

Princess Nokia