Muziek

Years & Years HMH 1 maart

 

Een van de grootste hits van 2015 is het nummer King van Years & Years. Bijna iedereen met een beetje gevoel voor muziek kan het nummer meeneuriën. Niet heel veel mensen kennen de uitvoerende artiest: Years & Years.

 

2016 Years & Years HMH-10

 

En dat is niet zo raar. De band bestaat dan misschien wel sinds 2010, maar de grootste stap voorwaarts is toch wel afgelopen jaar gemaakt.
Eind 2014 winnen Years & Years de BBC Sound of 2015 Award.
In januari volgt dan die enorme hit King die een jaar lang blijft rondzingen en eindigt op nummer 5 in de single top 100 van 2015. In Juli volgt het eerste album Communion.

 

2016 Years & Years HMH-11

 

2016 Years & Years HMH-12

 

Ook live is de band veel te zien in Nederland.
Begin 2015 spelen ze op Eurosonic in Groningen en eind april is de grote zaal van Paradiso volledig uitverkocht. Daarna volgt er nog een optreden op Lowlands en een uitverkocht Klokgebouw in november.

 

En nu dus de HMH. De zaal zit goed vol en aan de open plaatsen in de parkeergarage te zien is het publiek erg jong. En ze willen allemaal heel graag met Olly op het podium dansen.

 

collage

 

In alle eerlijkheid, de band heeft niet de beste live reputatie.
Dat ligt niet aan de muzikale vaardigheden van Emre Turkmen en Mikey Goldsworthy maar vooral aan de zangkwaliteiten van frontman Olly Alexander. Met name tijdens het optreden op Lowlands zakt de band door het ijs.

 

Het lijkt Years & Years niet echt te deren. Veel bands die onzeker zijn over hun live optreden laten zich niet opnemen door radio of televisie. Zo niet Years & Years. Alles mag opgenomen en uitgezonden worden.
Wat Olly mist op zanggebied maakt ie trouwens meer dan goed met zijn charisma.

 

2016 Years & Years HMH-14

 

2016 Years & Years HMH-15

 

En eerlijk is eerlijk, bij ieder optreden dat ik van ze zie worden die ook beter.
Komende maanden zijn ze samen met Ellie Goulding op tour in Amerika en komen dan terug voor optredens op Pinkpop en Rock Werchter.

 

2016 Years & Years HMH-16

 

Als je gevoelig bent voor de aanstekelijke synthy pop van Years & Years dan zou ik ze zeker gaan bekijken op één van de festivals.