Muziek

Shawn Mendes – 1 mei 2017 Ziggo Dome

Wat deed ik eigenlijk toen ik achttien was? Zat ik nog in het laatste jaar van mijn middelbare school? Of had ik al mijn eerste baantje bij de voorloper van post.nl, de PTT?
Ik was in ieder geval niet bezig aan mijn derde wereld tournee zoals Shawn Mendes.

Afgelopen maandag stond ie in een stijf uitverkochte Ziggo Dome met zijn Illuminate tour.
De zaal kwam hem enigszins bekend voor, hij stond hier al een keer tijdens 538XXL in 2016. Ditmaal vult hij de zaal in zijn eentje. En met gemak. De tickets voor deze show vlogen over de toonbank. En niet alleen in Nederland overigens. Shawn doet met deze tour 60 zalen aan, over de hele wereld, tot en met het einde van het jaar is ie er druk mee.

Waar de meeste artiesten er een carrière lang over doen om uiteindelijk een zaal van deze omvang te kunnen vullen heeft de jonge Canadees er slechts 4 jaar over gedaan.
In 2013 trok ie de aandacht met korte covers die hij op Vine plaatste. Dat sociale medium heeft Shawn inmiddels ruimschoots overleefd. Naadloos ie doorgestoomd naar enorme aantallen fans op Facebook (6,2mln), Twitter (9,5 mln) en Instagram (21 mln).

Direct contact tussen artiest en fan. De basis waar nieuwe carrières op gebouwd worden en ook supersnel tot internationaal succes kunnen leiden. Mendes’ landgenoot Justin Bieber is daar misschien wel het ultieme voorbeeld van.
Op het podium laten de twee zich echter wat lastiger vergelijken. Waar Bieber een half jaar geleden een wat onverschillige show gaf – wellicht revancheert hij zich op Pinkpop dit jaar – staat Shawn Mendes oprecht te genieten van deze avond. Dit is de 4de avond in deze tour, alles is dan ook nog vers en spannend.
Een dag later speelt John Mayer (39) op dezelfde plek. Een enorme inspiratiebron voor de jonge Mendes. Voordat zijn tweede cd, Illuminate, uitkwam heeft John Mayer naar de nummers geluisterd en hem van advies gediend. En dat hoor je terug in de muziek.

Buiten een groot led scherm achter zich en een bal met projecties achterin de zaal heeft ie geen toeters en bellen bij zich. Natuurlijk is er het onvermijdelijke kleine podium achter in de zaal waar een aantal akoestische nummers achter de piano worden gespeeld. Hij kan het coveren toch niet laten en speelt een mooie versie van Ed Sheerans “Castle on the Hill”.
Ondanks dat het een seated show is, stromen de fans richting dit kleine podium. Honderden mobieltjes worden omhoog gestoken en elke beweging van Shawn wordt vastgelegd. Om die direct te instagrammen of te snapchatten. De WiFi snelheid in de Ziggo Dome is nog nooit zo traag geweest als vanavond.

De fans maakt het niet veel uit. Bij ieder woord dat hun favoriet zegt schreeuwt de zaal haar longen uit de jonge lijven. De overwegende meiden in de zaal zijn keihard fan zoals je dat op die leeftijd bent. Deze avond is er niets anders dan Shawn Mendes.