Nieuwe muziek

Review

Nieuwe Muziek: Tamino

Een bijzondere samenkomst van Belgische en Arabische invloeden

Tickets Tamino

De pas 22-jarige Tamino (Tamino-Amir Moharam Fouad) heeft misschien wat exotische trekjes, hij is toch echt ‘gewoon’ een buurman uit het zuiden. Tamino is een Belgische muzikant die ons blijft verrassen. Hij groeide op in Antwerpen waar hij samen met zijn Belgische moeder en Egyptische vader woont. Tamino is vernoemt naar het personage in Mozart’s muziekstuk ‘De Toverfluit’, het kan dan ook bijna niet anders dat hij geboren is voor de muziek.

Tamino - Sun May Shine

Hoe het begon

Zijn liefde voor muziek zat er al vroeg in. Dat is ook niet zo vreemd want zijn overgrootvader was een bekend acteur en muzikant. Hij maakte deel uit van schoolbandjes en verdiepte zich in allerlei verschillende muziek stijlen als punk, rock, blues, soul en reggae.

In november 2016 werd de singer-songerwriter uitgenodigd om op Radio 1 te spelen. Hier liet hij zijn eerste single horen en dit maakte meteen grote indruk. Hij won in 2017 dan ook de wedstrijd ‘De Nieuwe Lichting’ dat georganiseerd werd door Studio Brussel. Hierna startte zijn carriere pas echt en trad hij op in Brussel en Amsterdam en op festivals als Rock Werchter en Pukkelpop.

Muziek

Tamino is van Egyptische en Libanese afkomst. Hij laat dit ook in zijn muziek naar voren komen. Zijn eerste single heet dan ook ‘Habibi’, wat geliefde betekend in het Arabisch. Zijn muziek is niet echt in één woord te omschrijven of in één genre te categoriseren, dus dat doen we dan ook niet. De muziek die hij maakt heeft wel iets sombers en duisters, maar tegelijkertijd zijn er ook invloeden vanuit pop- en indiemuziek te horen.

Tamino - Habibi (official audio)

Wat hem zo bijzonder maakt is vooral zijn stem. Hij is vocaal erg sterk en heeft een groot bereik. Zijn stem toont zoveel pure emotie en intensiteit. Dit horen we vaker terug in Arabische muziek, maar niet zozeer in de Westerse. Het is dus erg bijzonder dat deze twee elementen van Westerse muziek en een Arabische stem samen komen.

Wij mochten Tamino interviewen!

Voor welk optreden kocht jij jouw eerste ticket?

Weet ik niet meer. Ik ben een paar keer naar rock Werchter en Pukkelpop geweest waar ik veel optredens gezien heb. Toen ik in Amsterdam studeerde ging ik vaak naar Paradiso, waar ik onder andere Godspeed You! Black Emperor gezien heb.

Naar wie luister je veel op dit moment?

Momenteel ben ik op tour door Europa en ben niet zo veel muziek aan het luisteren. Ik lees veel meer.

Is er een locatie waar je heel graag wilt optreden?

Caïro opera house & Red Rocks

Hoe zou jij jouw muziek in één zin omschrijven?

Oprecht.

Hoe ziet 2019 eruit voor Tamino?

Ik heb helaas nog steeds geen glazen bol dus een volledig correct antwoord op die vraag is onbestaand. Maar mijn job is deels zo gebaseerd op routine dat hoogstwaarschijnlijk veel er hetzelfde zal uitzien als de afgelopen twee jaar. Los van de routine gaan we wel veel nieuwe plekken bezoeken. Daar kijk ik alvast naar uit.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Tamino? Goed nieuws! Hij komt meerdere malen naar Nederland om zijn muziek te laten horen.

Vrijdag 14 december, Paradiso, Amsterdam

Donderdag 28 februari, Annabel, Rotterdam

Vrijdag 1 maart, de Oosterpoort, Groningen

Zaterdag 2 maart, TivoliVredenburg, Utrecht

 

🎶 Beluister op Spotify 🎶