Ticketmaster

Bedankt aan alle ticketkopers van 2018

Was het nou Marco Boresato, Marco Borsatoi of Marco Borsalino?

Het was weer een druk jaar, met meer verkochte tickets dan ooit tevoren. In die enorme berg tickets zijn wij gaan zoeken naar de leukste en opvallendste feitjes en weetjes. Vorig jaar vonden jullie onze cijfers zo leuk dat we ook dit jaar weer een diepe duik hebben gedaan.

Nederlandse smaakregio’s

Hoewel we in een klein landje wonen zijn er toch verschillen per regio. Zo hebben we gekeken naar welk genre het meest verkocht werd per provincie. Dit wordt natuurlijk ook beïnvloed door het aanbod in de buurt maar dat mag de pret niet drukken. De grootste uitschieter in genre was veruit Blues in Drenthe. Drentenaren kochten vijf keer vaker dan gemiddeld een ticket voor een blues event. Daartegenover zijn Zeelanders bijzonder weinig fan van jazz, bijna vier keer minder dan gemiddeld.

 

Maar welke artiesten waren dan het meest populair in Nederland. Omdat visueel toch altijd net wat meer indruk achterlaat hebben we dat hieronder in beeld gebracht. Een klein applausje voor Noord Brabant en Groningen voor het afwijken van de rest, hoewel die twee stiekem dan toch ook wel weer erg voorspelbaar waren.

Location location location

Natuurlijk hebben we ook gekeken waar jullie wonen. Het zal daarbij geen verrassing zijn dat Amsterdam bovenaan staat gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Als we inzoomen op postcode zien we ook dat van de top 20 er slechts twee niet uit Amsterdam komen. Nu wonen er in Amsterdam natuurlijk ook gewoon veel mensen boven elkaar waardoor dit niet helemaal eerlijk is. Dus gaan we dit verrekenen met het aantal inwoners. Dan staat opeens Overveen bovenaan. Een klein plaatsje naast Haarlem met 4000 inwoners. En waar zijn ze de grootste fan van? Brigitte Kaandorp.

Over woonplaats gesproken, we hebben natuurlijk ook flink wat klanten die in het buitenland wonen. Een aantal daarvan lijken bij nadere inspectie echter niet helemaal correct het land ingevuld hebben. Zo hadden we ook dit jaar weer 1528 kaartkopers uit Afghanistan, 50 uit het piepkleine eilandje Nauru en 35 uit de Democratic People’s Republic of Korea (ofwel Noord Korea). Nu zou dat in theorie natuurlijk kunnen, maar als we dan inzoomen op plaatsnaam komt de aap uit de mouw. Zo ligt voor 162 van die kaartkopers Amsterdam blijkbaar in Afghanistan, is Leiden de hoofdstad van Nauru en zetelt Kim, Jong Un tegenwoordig in Hardinxveld-Giessendam – Noord Korea.

Digitale gekte

Op de website was het kneiterdruk, met 28 miljoen bezoeken en meer dan 100 miljoen pageviews. Het is vaak druk op ticketmaster.nl, maar er waren een paar dagen die er flink uitsprongen. Op vrijdag 16 november hadden we de meeste mensen op de website, welke vrijwel allemaal probeerden een felbegeerd plekje in de Kuip met Marco Borsato te scoren. Maar Marco was niet de artiest die onze servers het zwaarst belastte. Die prijs is met gemak te geven aan BTS, de bekende boyband uit Zuid Korea. Hun A.R.M.Y. aan fans zorgden voor ruim 6 miljoen pageviews, ruim twee keer zoveel als met Marco Borsato. Dat is toch knap als je bedenkt dat Marco drie keer de Kuip uitverkocht en BTS slechts één keer de Ziggo Dome.

Typen blijft lastig

Er werd honderdduizenden keren gezocht naar favoriete artiesten. Met stip bovenaan stond BTS, gevolgd door P!NK, U2 en Beyoncé. Maar wie Eagels (735 keer gezocht), Metellica (439 keer gezocht), Beonce (269 keer gezocht) en Marco Borsalino (zeven keer gezocht) zijn weten wij ook niet. Marco had nog veel meer variaties, waarbij je je verbaast op hoeveel verschillende manieren je zijn naam fout kan schrijven. Een paar van de meest grappige wilden we jullie zeker niet onthouden: Marco Boresato, Marco Borsatoi, Marco Borsota, Marco Borstato, Marco Norsato.

Een gelukkig nieuwjaar allemaal, en op naar een nog leuker 2019 vol met vette concerten, gave festivals en meer data!