Ticketmaster

Zo kochten jullie 608 kilometer aan tickets in 2017

Op zoek naar ‘Ed Sheerman’ en ‘Metellica’ op een 10 jaar oude Nokia.

We zitten bij Ticketmaster op een berg data waar de gemiddelde analist van gaat watertanden. Met deze data proberen we een goed beeld te krijgen van de fans die onze tickets kopen. Dit levert interessante feiten op, waar wij vervolgens onze inspanningen op kunnen aanpassen. Vandaag geven we een kijkje in de keuken om eens te zien wat wij zoal weten.

Het dorp met maar één fan
Ten eerste even over jullie, de fans. Het zal misschien niemand verbazen dat de meeste tickets verkocht zijn aan Amsterdammers. Maar waar worden eigenlijk het minste aantal tickets gekocht? Nou dat weten wij dus, in Vierhuizen – Groningen. Dit dorp met maar liefst 130 inwoners ligt onder Schiermonnikoog en hier hebben we één bewoner blij mogen maken met…. een parkeerticket voor Najib & Jandino in de Kuip. Nu maar hopen dat diegene niet vergeten was de normale tickets te kopen, want dat is best een stukje rijden.

23 uur vliegen voor een event in Nederland
Over rijden gesproken: gemiddeld reizen onze kaartkopers zo´n 50 kilometer voor een leuk concert en 70 kilometer voor een festival, best schappelijk toch? Maar wat dacht je van tripje van 18.572 kilometer; zo’n 23 uur vliegen zonder tussenlandingen. Zo ver gaan de fans die in Dunedin, Nieuw Zeeland wonen – er waren er maar liefst 11 zo gek om in 2017 een event in Nederland te bezoeken. Daarnaast hebben we ook 1009 Afghanen blij mogen maken met tickets. Al vermoeden wij eerder dat het gros van deze groep geen zin had het juiste land te selecteren bij hun bestelling, dan dat zij een retourtje Amsterdam – Kabul hebben gekocht.

Een rij tot aan Brussel
Nu horen we met enige regelmaat de klacht: “de tickets waren zo snel op, mocht ik maar weer bij het postkantoor in de rij staan, dan is het tenminste eerlijk”. Oké, maar als jullie op de drukste dag van dit jaar bij ons langs waren gekomen en netjes in de rij waren gaan staan dan liep de rij tot vlak voorbij Brussel; een goede 144 kilometer aan rij met gepassioneerde fans. En dan dus niet gaan voordringen hè! Als we alle concerten van het hele jaar in één keer zouden verkopen komen we nog veel verder. De achterste in de rij zou net voorbij Mumbai – India aansluiten, zo’n 6923 kilometer verderop. Neem je tent maar mee want als je dat moet teruglopen ben je zo’n 70 dagen non-stop aan het wandelen.

Tickets kopen anno 2017
Dit jaar zien we meer mobiele aankopen dan ook. De nieuwste smartphones en tablets én het bestaan van de Ticketmaster-app maken het ook steeds makkelijker online tickets te kopen. Toch vonden we nog wat eigenaardigheden die je anno 2017 niet zou verwachten. Zo gebruikten er nog 21 mensen Windows 98 om tickets te kopen en werd er door 30 bezoekers gebrowsd met een Nokia c2-01. Voor jouw beeldvorming: deze telefoon heeft géén touchscreen.

Who the # is Ed Sheerman?
Als afsluiter zijn zoekwoorden altijd leuk om in te zien, de creativiteit van sommige fans is verbazingwekkend. We vangen dit op met een behoorlijk goed werkende suggestiefunctie in ons zoekveld, maar desondanks is het blijkbaar soms donders lastig om die ene artiest  te vinden. Je zou toch zeggen dat Ed Sheeran niet een heel moeilijke naam heeft, maar de resultaten hieronder geven een ietwat ander beeld. Even in perspectief: dit zijn 0.5% van alle Ed Sheeran zoekopdrachten, dus valt het verspreid over alle Sheerios wel weer mee. Overigens moeten alle 5925 Metellica fans zich toch echt even sterk gaan afvragen of ze zich wel fan mogen noemen.

Al met al was 2017 een leuk jaar. We hebben zo’n 608 kilometer aan tickets verkocht, meer dan 900 nieuwe artiesten en events mogen verwelkomen en meer dan 27 miljoen digitale bezoeken gehad.

Welkom 2018!