Festival

Top 10

10x tips voor Lowlands 2019

Acts die je absoluut niet mag missen dit jaar!

Deze week is het dan eindelijk zo ver: Lowlands 2019! Duizenden mensen zullen weer afreizen naar Biddinghuizen om drie (of zelfs vier) dagen een mini-vakantie te vieren. Headliners dit jaar zijn De Staat, Twenty One Pilots en Tame Impala, en ook Billie Eilish, The National, Anderson .Paak en (hopelijk) A$AP Rocky zijn van de partij. Dit zijn natuurlijk de bekendere namen, maar ook wat lager op het affiche zijn pareltjes te ontdekken. In deze blog lees je alles over tien (verborgen) pareltjes die je absoluut niet mag missen op Lowlands 2019.

1. New Order (zondag 20:30-21:40, Bravo)

Het is alweer 30 (!) jaar geleden dat deze legendarische band naar Nederland kwam en het is misschien wel de laatste keer dat je ze op een festival kan zien. Na het overlijden van hun zanger, Ian Curtis, besloten de overige bandleden van postpunkpioniers Joy Division een nieuwe band op te richten: New Order. In de jaren ’80 scoorden ze hits met hun dansbare mix van postpunk en dance-invloeden. Verwacht een knallende versie van Blue Monday, en misschien wel een paar Joy Division klassiekers bij dit unieke optreden!

Voor fans van: Joy Division, The Cure

2. Loyle Carner (zondag 17:00-18:00, Heineken)

Liefhebbers van old school hiphop zijn bij Loyle Carner (echte naam Benjamin Coyle-Larner) aan het juiste adres. De rapper uit Zuid-Londen rapt zijn soms bijna poëtische teksten over jazzy, soulvolle beats. Verwacht geen teksten over geld en vrouwen, maar real-life onderwerpen tijdens zijn show op Lowlands. In bijvoorbeeld Ain’t Nothing Changed vertelt hij over het feit dat zijn leven sinds zijn succes eigenlijk nog steeds hetzelfde is en in Loose Ends (samen met Jorja Smith, zie hieronder) kijkt hij terug op zijn jeugd. In november en december staat hij in de Melkweg en Paradiso. Allebei al helemaal uitverkocht. Als dat niet genoeg zegt.

Voor fans van: Tom Misch, A Tribe Called Quest

Loyle Carner - Ain't Nothing Changed (Official Video)

3. Boy Pablo (zaterdag 20:10-21:10, India)

De indieband Boy Pablo bestaat letterlijk nog uit Boys. En toch toert de amper twintigjarige Noor Nicolás Muñoz al de wereld rond met zijn vrienden. Boy Pablo speelt graag met de betekenis van teksten. Zo dacht iedereen dat het nummer Sick Feeling ging over liefdesverdriet, maar eigenlijk gaat het over het gemis van zijn PlayStation. Verwacht lekker dansbare en dromerige gitaarlijntjes à la Mac DeMarco tijdens hun show op Lowlands.

Voor fans van: Mac DeMarco, Rex Orange County

boy pablo - sick feeling (official video)

4. Jorja Smith (vrijdag 18:30-19:30, Bravo)

Toen de mixtape More Life van Drake gedropt werd in 2017, werd Jorja Smith in één klap bekend. Ze zong mee op Get It Together en had zelfs een eigen nummer (Jorja Interlude). Jorja maakt heerlijke R&B met veel invloeden uit de jazz. Haar stem is zo goed dat het lijkt alsof ze amper moeite doet en in 2019 won ze dus ook de BRIT Award voor Best British Female Artist. Check hieronder de video met een geweldige Tiny Desk Sessie. Hopelijk een voorbode voor haar Lowlands 2019-show.

Voor fans van: Amy Winehouse, Rihanna

Jorja Smith: NPR Music Tiny Desk Concert

5. The Chats (vrijdag 14:45-15:35, X-Ray)

‘’I’m on smoko, so leave me alone!’’. Dat kregen deze drie jongens uit Queensland (Australië) te horen toen ze hardwerkende mensen stoorden tijdens hun smoko (‘rookpauze’ in plat Australisch Engels). Ze waren hier zo van onder de indruk dat ze er een nummer over schreven. De videoclip hiervan ging viral en nu staan ze op Lowlands. Voor andere nummers deden ze onder andere inspiratie op uit pubvoedsel (Pub Feed) en geld voor de bus (Bus Money). Josh Homme van Queens of the Stonge Age is fan, en hij nam laatst o.a. Alex Turner en Dave Grohl mee naar een optreden van The Chats. Ze komen hun rammende punkrock showen in de X-Ray, dus verwacht dampende moshpits en een geur van bier en zweet.

Voor fans van: The Offspring, Blink-182

THE CHATS - SMOKO (OFFICIAL VIDEO)

6. Giorgio Moroder (zaterdag 21:00-22:15, Heineken)

De vader van de disco komt een bezoekje brengen aan Lowlands! Moroder is dé man achter veel hits van Donna Summer (Hot Stuff, I Feel Love) en is ook een grote inspirator geweest voor Daft Punk en Nile Rodgers. De Italiaans-Duitse producer gaat veel van zijn hits laten horen tijdens zijn optreden, en je zal waarschijnlijk verbaasd staan van waar de man allemaal aan heeft mee gewerkt. We verklappen nog niks, maar eentje ervan begint met ‘’Turn around, look at what you seeeheheheeeheheee’’.

Voor fans van: Daft Punk, Donna Summer

Giorgio Moroder & Donna Summer - Top of the Pops (1977)

7. Joep Beving (zaterdag 11:50-13:00, Bravo)

Als je op de vrijdag te hard bent gegaan en daar zaterdagochtend enorm veel spijt van hebt, breng dan een bezoekje aan Joep Beving in de Bravo. Joep is een klassieke pianist, maar hij maakt heel erg filmische pianomuziek. Op Spotify heeft hij miljoenen streams en in april is zijn nieuwe album Henosis uitgekomen. Heerlijk om je kater mee weg te werken en nog even weg te dromen voordat je weer verder gaat feesten.

Voor fans van: Ludovico Einaudi, Yann Tiersen

Joep Beving - Sleeping Lotus (Forbes Street Session)

8. Zwangere Guy (zondag 14:00-14:50, X-Ray)

Belgische hiphop van de bovenste plank. Het gebeurt niet heel vaak dat er Nederlandstalige hiphop doorkomt vanuit België naar Nederland, maar als het gebeurt, gebeurt het goed. Zwangere Guy is een Brusselse MC, die in België bekend werd van het rapcollectief Stikstof. Guy ging solo, tekende bij Top Notch, en bracht dit jaar zijn steengoede tweede album uit (Wie is Guy?). Hoogtepunten zijn Gorik Pt.1, waarin hij vertelt over zijn zware jeugd in Brussel, en Guy – Funk (met o.a. Selah Sue), een vrolijk, dansbaarder nummer. Omdat ‘’niet alles altijd dark shit moet zijn’’, zoals Guy zelf zegt.

Voor fans van: Opgezwolle, Snelle

Zwangere Guy - Gorik Pt. 1

9. Johnny Marr (zaterdag 22:00-23:00, India)

De naam Johnny Marr zal waarschijnlijk niet direct bij heel veel mensen een belletje doen rinkelen, maar hij was de gitarist van de legendarische band The Smiths (bekend van This Charming Man). Ze worden gezien als een van de meest invloedrijke rockbands aller tijden, aangezien ze aan de wieg stonden van de indie rock. Na het uiteenvallen van de band ging Marr een tijdje spelen bij andere bands (waaronder Oasis en Talking Heads), maar ook solo bracht hij werk uit. Met zijn derde album op zak komt hij dit jaar Lowlands op z’n kop zetten. Verwacht Britse rock van de bovenste plank. Nog even om aan te geven hoe groot deze held is: op Glastonbury dit jaar speelden The Killers een cover van The Smiths, samen met Johnny!

Voor fans van: The Smiths, Blur

Johnny Marr - Easy Money (Glastonbury 2019)

10. Joost (zaterdag 13:15-14:15, Heineken)

Wie erbij was vorig jaar in een uitpuilende X-Ray weet genoeg. Joost is een fenomeen. Zijn vorige show op Lowlands was één van de hoogtepunten van die editie (zie de video hieronder). En dit jaar doet hij dat dunnetjes over, maar nu op een groter podium. Deze Scandinavian Boy is erg creatief, met teksten als ”de warme pasta staat al koud” en ”ik eet geen ijs, maar heb een Magnum .44”. Zijn muziek is niet echt in een hokje te plaatsen. Het ene moment knalt hij drum & bass met Bus Gemist, het andere moment dreunende hiphopbeats met Meeuw. Fun fact: Joost neemt ook vaak z’n beste vrienden mee naar zijn shows. Wie weet komt Donnie dus nog even buurten, want hij is dit jaar ook te vinden op Lowlands.

Voor fans van: De Jeugd van Tegenwoordig, Donnie

Bonus: Dave (zondag 21:00-21:45, Heineken)

Wat iedereen al vreesde werd vandaag werkelijkheid: Lil Uzi Vert komt toch niet naar Lowlands dit jaar. Enorm balen voor alle fans, maar er is een uitstekende vervanger geregeld: grimegeweldenaar Dave. De bekendheid van deze Britse rapper steeg enorm door het viral gaan van een video waarin hij samen met een fan (Alex) zijn hit Thiago Silva rapt op Glastonbury. Check de video hieronder voor de legendarische beelden.

Voor fans van: Stormzy, slowthai

Dave (feat. Alex) - Thiago Silva
Meer weten? Lees onze vorige blog over Lowlands 2019 of kijk op lowlands.nl voor meer informatie over de line-up, het blokkenschema of veelgestelde vragen. Lowlands 2019 is helemaal uitverkocht!